Kahramanmaraş‘ın Afşin ilçesinde bulunan Afşin-Elbistan A Termik Santrali‘nin kapasite arttırılması için planlanan iki yeni ünite için ÇED süreci devam ediyor.
Halihazırda 4 ünitesi bulunan Afşin A santraline eklenmesi planlanan 688 MW kapasiteye sahip V. ve VI. üniteleri için ÇED süreci kapsamında 2 Nisan’da İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı gerçekleştirildi. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı henüz kararını açıklamadı.
Afşin-Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, kamuoyunu bilgilendirmek için “Afşin-Elbistan yeni bir santrali daha kaldırır mı?” başlıklı bir panel düzenledi. Panele bölge halkı ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra TMMOB, Temiz Hava Hakkı Platformu, TEMA Vakfı, İklim İçin 350 Derneği ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı‘nın (WWF-Türkiye) aralarında bulunduğu sivil toplum temsilcileri de katıldı.
Panelde Afşin-Elbistan’da kömürlü santrallerin genişletilmesinin ekonomik ve politik boyutları ile sağlık ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini tartıştı.
Elbistan Belediye Başkan Yardımcısı Gülabi Eren de panelin konuşmacıları arasındaydı. Eren, termik santrale yapılması planlanan ek ünitelerin bölgeye yeni bir santral kurmakla aynı anlama geldiğini ve belediye olarak bu projeye karşı olduklarını söyledi.
Konuşmacılar arasında yer alan çevre politikaları uzmanı Kübra Ayçiçek, bölgedeki termik santrallerin çevreye verdiği zararlardan bahsetti. Santrallerin yıllardır çevre yatırımlarını yapmadan çalıştığını vurgulayan Ayçiçek, A Termik Santralinin ‘yapım yılı nedeniyle çevresel etki değerlendirme süreçlerinden tamamen muaf’ tutulmasına dikkat çekti.
Ayçiçek “Elimizdeki veriler, ekonomik, ekolojik ve sosyal nedenlerle bölgenin yeni bir termik santrali daha kaldıramayacağını gösteriyor” diyerek ek ünitelere tepki gösterdi.
Temiz Hava Hakkı Platformu koordinatörü Deniz Gümüşel ise konuşmasında termik santrallerin yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çekerek “Termik santrallerden kaynaklı hava kirliliğinin solunum yolu hastalıklarına, astım, bronşit, KOAH ve akciğer kanserine yol açtığını biliyoruz. Ancak hava kirliliğinin bildiğimizin çok ötesinde sağlık etkileri de var. Bu etkilerden en çok bebekler ve çocuklar etkileniyor” dedi.
Gümüşel, 1984 yılından beri işletilen Elbistan A santralinin 2020 yılına kadar 17 bin 500 erken ölüme neden olduğuna ve 9 binden fazla bebeğin erken doğumuna yol açtığına dikkat çekti ve santrallerin “bebeklerde doğumdan gelen akciğer fonksiyonu bozukluklarına, kalp damar hastalıklarına ve kansere yol açtığı tespit edilmiştir” dedi.
Greenpeace’in hesaplarına göre yeni ünitelerde en üst düzey filtreler kullanılsa bile santralin 1900 erken ölüme daha yol açacak.
Panelin ardından bölge halkı ve sivil toplum temsilcileri, bölgenin 6 Şubat depremlerinden sonra yeniden inşasının ‘kömürsüz’ olmasını talep etti. Katılımcılar, kömürlü termik santrallerin iklime, çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlara dikkat çekerek hem ek ünitelerin iptal edilmesini hem de mevcut santrallerin adil dönüşüm planı çerçevesinde kapatılmasını istedi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…