Manşet

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne ek iki ünite daha açılması için ÇED başvurusu yapıldı

Yazar:
Yeşil Gazete

Çevreye telafi edilemez zararlar vermeye devam eden Afşin Elbistan Termik Santrali‘ne ilave iki ünite daha açılması için ÇED başvurusu yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan ÇED dosyasında yatırımın toplam maliyeti, 3 milyar 650 milyon TL olacak.

36 ayda tamamlanacak

Çelikler Holding bünyesindeki Afşin-Elbistan Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin işlettiği A Termik Santrali’ne 3 milyar 650 milyon liralık yatırımla iki ünite daha yapılacak. Projeyle 5’inci ve 6’ıncı ünitelerden yılda net 4 bin 613 GWh enerji üretimi hedefleniyor.

Proje kapsamında santralin çalışma süresi 7 bin 500 saat/yıl, projenin ekonomik ömrü ise 30 yıl olarak belirlendi. İnşaatın ise 36 ayda tamamlanması planlanıyor.

İki ünitenin kurulum aşamasında 3 bin 500, işletilmesinde ise 800 personel istihdam edileceği de iddia edildi.

Bugüne kadar 300 milyon tondan fazla kömür harcandı

Temelleri 1973 yılında atılan linyit kömürüne dayalı kurulan en büyük santrallerden biri olan Afşin-Elbistan A Termik Santrali için kuruluşundan bugüne kadar 300 milyon tondan fazla kömür harcandı.

Santral, bacalarından atmosfere yayılan kül ve zehirli gazlar nedeniyle bölgedeki kanser vakalarının artmasında birincil rol oynadı. Tesis ayrıca, 1984 yılından 2015 yılına kadar da baca gazı arıtma sistemi olmadan çalışmaya devam etti.

Santral, Çelikler Holding’e 2018 yılında devredilmişti.

Özelleştirilmiş kömürlü termik santrallere çevre mevzuatına uymaları için yapılması gereken yatırımlardan muafiyet getiren yasa tasarısı binlerce kişinin tepkisi sonucu Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti. Ancak, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği tarafından hazırlanan Özelleştirilmiş Termik Santraller ve Çevre Mevzuatına Uyum Süreçleri Raporu‘nda aralarında Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin de olduğu bazı termik santrallerde bu yasa tasarısının fiilen hala uygulandığı ortaya konmuştu.

Afşin ve Elbistan tüm dünyada kömürlü termik santrallerden salınan kükürtdioksitten (SO2) kaynaklı hava kirliliği sıralamasında beşinci sırada yer almıştı.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024