EnerjiManşet

Afşin-Elbistan için kömür santrali imzası atıldı

0

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, Afşin-Elbistan kömür havzasında 8 bin MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren hükümetlerarası anlaşma imzalandı.

Marriott Otel’de düzenlenen imza törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BAE Enerji Bakanı Mohamed Bin Dhaen Al Hamlı, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, BAE Enerji Şirketi TAQA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulla Saif Al-Nuaimi ve diğer yetkililer.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız törende yaptığı konuşmada, yerli kömürde ileri ki 11 yıl içinde 18 bin MW’lar seviyesindeki güce ulaşılmak istendiğini belirtti.

Yıldız, ”Yeni yapacağımız santraller var. Bunun en büyüğü Afşin-Elbistan’da olacak. Temiz ve nezih bir çalışma yapacağız. Dikkatli bir çalışma yapacağız. Yerli kömürümüzü ülkemize kazandırmış olacağız” dedi.

2012’nin ikinci kömür hamlesi

Taraflar arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçmesiyle bölgede toplam 10-12 milyar dolarlık yatırımın yapılması planlanıyor. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilecek.

Bakan yıldız 2013 yılının ilk saatlerini de, Kütahya Tunçbilek’te kurulan kömürden doğalgaz imal eden ‘gazlaştırma pilot tesisi’nde karşılamıştı.

Yaşanan iklim değişikliğine katkısı en büyük fosil yakıt olan kömürün, dünya genelindeki kullanımında Türkiye 49 yapımı planlanan santralle 4.sırada yer alıyor.

(AA, Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.