DünyaManşet

Afrika Yeşilleri Federasyonu: “2012 başarılarla dolu bir yıl oldu”

0

Afrika Yeşilleri 2012 yılının büyük başarılara imza attıkları bir yıl olarak tamamlandığını açıkladı. Afrika Yeşilleri Federasyonu (AGF) tarafından yapılan açıklamada geçen bir yılın muhasebesi çıkarıldı.

2012’de AGF’nin işbirliğinde 3. Küresel Yeşiller Kongresi Senegal”in başkentiDakar’da Mart ve Nisan aylarında bir araya geldi. Kongrenin ana teması dünyanın Yeşillere dönüş noktası olarak belirlendi.

AGF tarafından 28-29 Mart tarihlerinde gene Dakar’da düzenlenen ikinci bir kongrede ise Afrika Yeşilleri olarak geçmiş çalışmalarda katedilen mesafe ile gelecek döneme yayılmış projeler ele alındı.

Bunların yanısıra AGF, 24 Mayıs tarihinde İsveç’te katıldığı Yeşil Forum sırasında afrika için kilometre taşı mahşyetinde bir başarıya daha imza attı, Demokrasi Geliştirme Programına üç yıllığına dahil oldu. Bu program vasıtası ile afrika kıtasının güneyinde yer alan ülkelerdeki en az on siyasi parti demkrasi eğitimlerinden faydalanabilecek. Afrikada yer alan diğer ülkeler de 2013 ve 2014’de demokrasi geliştirme programını kendi ülkelerinde hayata geçirecekler.

AGF’nin (Afrika Yeşilleri Federasyonu) Burkina Faso hükümeti tarafından 29 Haziran’da resmi olarak tanınmış olması da ileride gerçekleştirmeyi p projeler açısından son derece önem taşıyan bişr gelişme oldu. Bu legal tanınma sonrası Haziran ayında Burkina Faso’nun Ouagadougou şehrinde genel merkezi de hizmete açıldı.

Ekim ayında olağanüstü bir kongre organizasyonuna daha girişen Afrika Yeşilleri Federasyonu Batı Afrika Yeşilleri ile Nijer’in Niamey kentinde biraraya geldi.

AGF Başkanı Frank Habineza iki yıldır İsveç’te sürdürdüğü sürgün hayatından sonra Eylül ayında ülkesi Ruanda’ya dönerek Ruanda Demokratik Yeşil Partisi’nin yeniden kurulmasını sağladı.

Üye sayısını hızla arttıran, üye bulma sürecini afrika geneline yayan AGF, afrikada temel oladak kıta geneline yayılmış durumda bulunan fakirliki diktatörlük ve sefalet konusunda çalışmalar yapmaya devam etti 2012 yılında da.

Siyasal düzlemde 2012 senesine göz atılacak olursa, Kongo Ekolojik Partisinin başkanı Didace Pembe parlemonto üyesi olarak seçldi, Mısır Yeşillerinin başkanı Dr. Dr.Mohamed Awad, Mısır Parlemantosuna seçildi. Senegal Yeşillerinin başkanı Ali Haidar ülkenin çevre bakanı olarak atandı. Afrikanın diğer ülkelerindeki yeşillerden de pek çok başarı haberi geldi.

Tunus’da beş yılı aşan parti kurma aşamasının ardından Tunus Devlet Başkanı Ben Ali’nin devrilmesinin ardından Tunus Yeşilleri kuruldu ve 2012 yılında yapılan genel seçimlere de katılarak büyük ilerleme kaydetti.

Afrika Yeşilleri Federasyonu’nun 2013 yılında da kıta genelinde yeni başarılara imza atması bekleniyor.

(Yeşil Gazete, African Greens.org)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.