Hayvan HaklarıManşet

Afrika Birliği, postundan ‘gençlik ilacı’ yapmak için eşek katliamını sonlandırdı

0

Afrika Birliği‘ne dahil 55 ülke, Çin geleneksel tıbbında kullanılan eşek derisi ve postunun ticaretini yasakladı. Karar, kıtada her yıl yüzbinlerce hayvanın yasal olarak katledilmesine son verecek bir adım olarak at ve eşek sahibi çiftçilerle hayvan hakları aktivistleri tarafından memnuniyetle karşılandı. .

Çin’in geleneksel tıp uygulamalarında kullanılan ve eşek derilerinin kaynatılmasıyla elde edilen bir jelatin olan ejiao‘ya olan talebi nedeniyle Afrika’da eşek popülasyonunun azaldığı tespit edilmişti. Kanıtlanmamış sağlık yararları olduğuna inanılan ejiao’ya olan talep, bu ülkedeki eşek nüfusunu yok etti.  Çin özellikle son on yılda Afrika ve Güney Amerika gibi başka yerlerden büyük miktarda eşek ihracatı yapıyordu.

17-18 Şubat tarihlerinde Afrika Birliği‘nin devlet başkanları, Tarım, Kırsal Kalkınma Özel Teknik Komitesi tarafından önerilen yasağın da aralarında bulunduğu bir dizi önergeyi onaylamak üzere Afrika Birliği Meclisi‘nin 37. Olağan Oturumu için Etiyopya‘nın Addis Ababa kentinde bir araya geldi.

‘Eşek postu ticareti, büyük olumsuzluklara neden oldu’

Zirvede  PanAfrican Hayvan Kaynakları Bürosu (AU-IBAR) tarafından atların, eşeklerin ve katırların hayatlarını koruma ve refahlarını sağlama; gelişmekte olan ülkelerdeki insanlara yoksulluktan kurtulma alanlarında çalışan Brooke‘un da desteğiyle hazırlanan ve Afrika’daki eşek popülasyonundaki endişe verici düşüşe neden olan katliama son verilmesi kabul edildi.

Brooke’dan yapılan açıklamada şunlar dile getirildi:

“Bu, çok eski zamanlardan beri eşeklerden yararlanan Afrika’daki topluluklar için müthiş bir an. Bu aynı zamanda dünyanın her yerindeki eşekler ve yerli Afrika biyolojik çeşitliliğinin korunması için de harika bir an. Postu için eşek kesimi,  Afrika’daki geçim kaynaklarının aşınmasından kıtanın kültürünü, biyolojik çeşitliliğini ve kimliğini çalmaya kadar birçok olumsuzluğa yol açtı. Afrika Birliği devlet başkanlarını, iyi bir amaç için bu cesur ve sert tedbirleri aldıklarından dolayı hepimiz alkışlamalıyız. Tüm AU üyelerini herkesin iyiliği için bu kararı desteklemeye çağırıyoruz.

5.9 milyon eşek postları için öldürüldü

Brooke’un Doğu Afrika Bölge Direktörü Dr Raphael Kinoti de “Bu tarihi bir an. Az önce kazandığımız savaş olmasa bile, en azından bir gün küresel olacağını umduğum bu Afrika savaşını kazandık. Bu ana tanık olduğumu ve katkıda bulunduğumu çocuklarıma anlatmaktan gurur duyacağım” dedi.

Afrika Birliği zirvesi öncesinde yılda 5.9 milyon eşeğin postları için öldürüldüğüne dikkat çeken ve Afrikalı liderlere yasak çağrısı yapan bir diğer sivil toplum kuruluşu Donkey Sanctuary de (Eşek Sığınağı), hayvansal kolajenin hayvanları öldürmeden laboratuvar ortamında üretilebileceğine dikkat çekmiş, post ticareti nedeniyle dünya çapındaki eşek popülasyonunun azaldığını vurgulamıştı.

Kuruluşun Kenya’daki şubesinden Dr. Solomon Onyango, “Hükümetlerimiz Çin’e eşek ihracatını ilk başta bir fırsat olarak gördü ve Afrika’da çok sayıda yasal mezbaha açıldı. Fakat 2016-2019 arasında Kenya‘daki eşeklerimizin yaklaşık yarısı bu ticaret için öldürüldü” bilgisini verdi. Onyango, yasak sayesinde hem eşeklerin, hem de geçimleri için onlara muhtaç olan milyonlarca kişinin korunacağını söyledi.

Uzmanlar, dünyadaki tahmini 53 milyon eşeğin yaklaşık üçte ikisinin Afrika’da yaşadığını belirtiyor. Eşekler, kıtadaki en yoksul kırsal topluluklar tarafından hem ulaşım, hem de su ve yiyecek gibi temel ihtiyaçları taşımak için kullanılıyor. Etiyopya‘daki eşeklerin ekonomik değerine dair bir araştırmaya göre, tek bir eşek sahibi olmak yoksulluk ile mütevazı bir geçim kaynağı arasındaki farkı belirleyebiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.