DünyaManşet

Af Örgütü: ABD insanlık dışı muamele ile suçlanıyor

0

Uluslararası Af Örgütü, ABD yetkililerini, Wikileaks’e bilgi sızdırmakla suçlanan asker Bradley Manning’in mahkeme öncesi sert tutukluluk koşullarını hafifletmeye çağırdı.

23 yaşındaki er Manning, 2010 Haziran’dan beri az eşyalı bir hücrede yastık, nevresim ve kişişel eşyaları olmaksızın günde 23 saat tutuluyor.

Uluslararası Af Örgütü geçtiğimiz hafta ABD Savunma Bakanı Robert Gates’e, Bradley Manning’e uygulanan kısıtlamaların gözden geçirilmesi yönünde çağrıda bulundu. Aynı hafta içerisinde, Manning üzerinde uygulanan kısıtlamalar “intihar riski” olduğu gerekçesiyle arttırıldı.

Susan Lee, Uluslararası Af Örgütü Amerika Program Direktörü, “Bradley Manning’in maruz bırakıldığı koşulların gereksiz derecede ağır olduğundan ve bu uygulamalar,ABD yetkililerinin insanlık dışı muamelesi anlamına geldiği için endişeleniyoruz” dedi.

“Manning’in herhangi bir suçtan mahkûmiyeti yok, fakat askeri yetkililer onu tutukluluk süresi boyunca cezalandırabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar gibi görünüyor. Bu durum, ABD’nin masumiyet ilkesine olan bağlılığını sarsıyor.”

Geçtiğimiz hafta salı günü, Manning’in “intihar riski” taşıdığına dair bir karar verildi. Bu durum, onun iç çamaşırı dışında giysilerinin alınması ve günün büyük bölümünde düzenli kullandığı gözlüklerine el koyulmasına yol açtı. Manning, gözlüklerinin alınmasının zaruri körlüğe sebep olduğunu belirtti.

Manning ve avukatlarının duruma itirazları sonucunda, “intihar riski” kısıtlamaları perşembe günü kaldırıldı.

Manning, gözaltında şiddet veya disiplin suçu bulunmamasına rağmen, “maksimum denetim altında” tutuklu olarak sınıflandırılmış durumda. Bu nedenle tüm ziyaretler süresince elleri ve ayakları kelepçeli bulunuyor. Ayrıca Manning çalışma imkanlarından da mahrum bırakılmış durumda; bu da hücresinden çıkamamasına neden oluyor.

Resmi askeri psikyatristi tarafından gerek görülmemesine rağmen, Manning ayrıca yaralanma kontrolü statüsü (Prevention of Injury) ile tutuklu bulunuyor. Yaralanma kontrolü statüsü ile tutuklu bulunan kişilere beş dakika arayla nöbetçi kontrolü ve uyku sınırlamaları gibi fazladan kısıtlamalar uygulanıyor.

Manning’in maksimum denetimi ve yaralanma kontrolü statüsü ile tutuklu bulunması için herhangi resmi bir sebep belirtilmemiş. Avukatlarının koşullara karşı çıkma çabaları ise yetkililer tarafından görmezden gelindi.

Susan Lee, “Manning’e uygulanan baskıcı koşullar ABD’nin tutuklulara insancıl ve onurlu davranma sorumluluğuna aksi durum teşkil ediyor” dedi.

“Kanıtlar, yalnızlık ve uzun süren hücre hapsinin psikolojik hasara yol açabileceğini gösteriyor. Bu durumun Bradley Manning’in kendini savunabilme becerisini zedeleyeceğinden endişeleniyoruz.”

2010 yılının Nisan ayında, Wikileaks organizasyonu ABD Apache helikopterlerinin saldırılarını gösteren görüntüler yayınladı. Görüntüleri sızdırılan saldırılar, Irak’ta 2007’de iki Reuters çalışanının ölümüne neden olmuştu.

Manning yayını takip eden ay tutuklandı ve “gizli veri transferi” ve “yetkisi olmayan kaynağa milli savunma bilgisi ulaştırmak”tan suçlandı.

Wikileaks, Irak savaşı, Afganistan savaşı ve ABD’nin diplomatik haberleşmeleri hakkında büyük diziler hâlinde bilgiler yayınlamış bulunuyor.

Manning, 52 yıl hapse mahkûm edilebilir.

(www.amnesty.org.tr)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.