İklim KriziManşet

“Adrasan yangını iklim değişikliğinin yeni sonucu”

0

Adrasan’da haftasonu çıkan ve 18 saat sonunda söndürülebilen yangınla ilgili Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu (A Platformu) bir açıklama yayımladı. Platform, yangının asıl sebebinin küresel iklim değişikliği olduğunu belirtti.

adrasanda-yangin-buyuyor-IHA-20140628AW130521-2-t

Yangın sonrası bölgede bulunan A Platformu’nun verdiği bilgilere göre Adsrasan’da Likya yolu civarında öğrel saatlerinden başlayan yangın 120 hektarlık alanı yok etti. Ormanın yanı sıra  3 otel, 2 hediyelik eşya dükkanı da tamamen yandı; pansiyon, günübirlik tesis, bungalov, büfe gibi işletmelerin etrafındaki bahçe- çalılıklar zarar gördü. Doğal kızılçamlıktan oluşan yangın bölgesine itfaiye 15 dakika sonra vardı, helikopterli müdahale ise ancak yarım saat sonra gerçekleşti.

Bir tane yangın söndürme aracı olan bölgede, yerel seçimler sonrası eski itfaiye ekibinin başka bir yere atandığı, yeni ekibinse bölgye yakından bilmediği söyleniyor. Ayrıca kıyıda yangına sırasında su almak için olması gereken yangın vanalarının olmadığı, gelen itfaiye araçlarının suyu Sarıkavak deresinden aldığı belirtiliyor.

A Platformu, ayrıca yangın başladığı zaman rüzgarın olmadığını, yangın ilk aşamada söndürüldüğü gerekçesiyle ara verildiğinde ise başlayan rüzgarın yangını hızlandırdığıı savunuyor.

Platform, ayrıca geçimini turizmden sağlayan bölge halkının mağdur olduğunu belirtiyor.

Platformu, Adrasan bölgesindeki yaraların bir an önce sarılmasını ve küresel iklim değişikliğinin engellenmesi için Türkiye’nin karbon salınımını bir an önce azaltmasını; kömür, petrol gibi doğaya zarar veren enerjilerin kullanılması yerine iklim dostu enerjilerin kullanımına geçilmesini talep ediyor.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.