Adana’da bulunan Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü kurucusu Celal Karadoğan, Amerika’da faaliyet gösteren Hill Blossom Foundation tarafından mültecilere yönelik düzenlenen programda “Fellow” seçildi. Program kapsamında engelli mülteci çocukların sorunlarına yönelik çalışmalar yapılacak.
Proje, savaş dolayısıyla Türkiye’ye göç eden Suriyeli çocukların sosyal inovasyona dayalı şekilde güçlendirilmesini hedefliyor. Suriyeli engelli çocukların spor yoluyla güçlendirilmesini amaçlayan proje kapsamında; 10 bedensel engelli çocuğa 1 yıl boyunca paralimpik branşlar olan atletizm ve yüzme eğitimleri verilecek. Yıllık 10 bin dolar destek sağlanacak program kapsamında 1. yıl başarılı olunması durumunda 2. yıl yine aynı miktarda destek verilecek.
“ENGELLİ SIĞINMACI ÇOCUKLAR ÖNEMLİ SORUNLAR YAŞIYOR”
Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü kurucusu Celal Karadoğan, bu destek sayesinde Türkiye’de yaşayan engelli genç mülteciler ve ailelerine farklı alanlar yaratarak genişletilebileceğine dikkat çekerek proje ile ilgili şu bilgileri verdi:
Adana’da Göç idaresinin verilerine göre yaklaşık 200 bin Suriyeli sığınmacı yaşamakta olduğunu belirten Karadoğan, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerini referans alırsak sığınmacıların yaklaşık 22 bini engelli bireylerden oluşuyor. Bu bireylerin en az 5 bininin 18 yaş altında olduğunu öngörmekteyiz. Diğer sığınmacı çocukların yaşadığı sorunların yanında engelli çocuklar çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bizim teorimiz bedensel engelli çocukların paralimpik temel eğitimler aracılıyla öncelikle rehabilitasyonunu sağlamak, uzun vade de ise sporcu kimliği kazanarak yaşam hedefi koyabilmeleridir. Özellikle 4-10 yaş arası çocuklarda bomba ya da ağır silahlarla yaralanma durumu çok fazla, bu grupta özellikle kol ya da bacak amputasyonu olduğunu gözlemledik. Bazı Paralimpik branşlar sporcu eksikliğinden dolayı kapandı. Doğru planlama yapılırsa 15-20 yıl içerisinde çocukların yaşadığı bu talihsiz durum Paralimpik Oyunlar açısından çok kritik olabilir.” şeklinde konuştu.
Eğer engelliyseniz nereli olduğunuzun bir önemi yok, İster İrlandalı ister Kürt ya da Suriyeli olun sporun içindeki o yarışmacı ruh sizin hayata aktif bir rolle katılımınızı sağlıyor diyen Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü kurucusu Celal Karadoğan, kendisinin 21 yıldır sporun içinde olduğunu, şu anda sahip olduğu her şeyin 21 sene önce Tekerlekli Sandalye Basketboluyla tanışması sayesinde gerçekleştiğini de sözlerine ekliyor.
(NTV)