İklim KriziManşetTürkiye

Adana ve Muğla’da çıkan orman yangınlarına ekiplerin müdahalesi sürüyor

0
Fotoğraf: DHA

Adana‘nın Çukurova ilçesindeki bir ormanlık alanda saat 16.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Çevredekilerin, Dörtler mevkisinde çıkan yangını yetkililere bildirmesi üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü‘ne ait helikopter ve çok sayıda arazöz sevk edildi.

DHA‘nın aktardığına göre ekipler, alevleri kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan çalışma sürerken, yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

Muğla‘nın Marmaris ilçesinde yer alan Sarıana Mahallesi‘ndeki kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanda da saat 15.30 sıralarında bir yangın başladı. Bölgeden yükselen dumanları görenler, durumu orman ekiplerine bildirdi.

Alevlere, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü‘ne ait sekiz helikopter ve beş uçak ile havadan, çok sayıda orman işçisiyle karadan müdahale ediliyor. Söndürme çalışmalarına Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı erleri de destek veriyor.

Yangına müdahale sürürken, yangın bölgesinde bir erkek cesedi bulundu. Yangının, öldürülen kişinin ormana atıldıktan sonra şüpheli ya da şüphelilerce cesedinin ateşe verilmesi sonucu çıktığı belirlendi. Muğla ve Marmaris Cumhuriyet Başsavcılıkları‘nca olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

Orman yangınları ile iklim krizi arasında nasıl bir ilişki var?

Fotoğraf: Noah Berger / AP

Fosil yakıt kullanımına dayanan insan faaliyetleri kaynaklı iklim krizi orman yangınlarının tetiklenmesini kolaylaştırırken, çeşitli nedenlerde çıkan yangınlar ile mücadele yine iklim krizi nedeniyle giderek zorlaştırıyor.

Küresel ortalama sıcaklıklardaki artış, El Niño hava olayı veya sıcak dalgaları nedeniyle dünyada birçok bölgede hakim olan aşırı sıcaklar ve kurak hava koşulları, orman yangınlarıyla mücadeleyi güçleştiren faktörler arasında yer alıyor.

Bu nedenle son yıllarda dünyada hemen her ülkenin korkulu rüyalarından biri olan orman yangınlarına hızlı müdahale, hayati önem taşıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.