Türkiye

Adalet Komisyonu Başkanı Evren’in avukatı çıktı

0

Dün yargı reformu ile ilgili yasa tasarısı görüşüldüğü sırada Genel Kurul’da konuşma yapan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın bir dönem Kenan Evren’in avukatlığını yaptığını açıkladı.

Yargıtay ve Danıştay’da yeni daireler kurulması ve üye sayısının arttırılması ile ilgili yasa tasarısının Genel Kurul’da görüşüldüğü sırada CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce bir konuşma yaparak tasarının son halinin verildiği TBMM Adalet Komisyonu’nun AKP’li başkanı Ahmet İyimaya’nın bir dönem Kenan Evren’in avukatlığını yaptığını açıkladı. İyimaya TBMM Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini de yapmıştı.

AKP’li Abdülkadir Aksu’nun 12 Eylül döneminde Rize Belediye Başkanlığı yaptığını ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün 12 Eylül ürünü YÖK’ün kurucu üyesi olduğunu önceden bildiğini söyleyen Muharrem İnce, AKP’li Ahmet İyimaya’nın Kenan Evren’in avukatlığını yaptığını yeni öğrendiğini belirtti.

Kenan Evren’in Ahmet İyimaya’ya avukatlığını üstlenmesi için verdiği vekaleti gösteren İnce, “Sayın İyimaya şimdi bu kürsüye gelip ne diyecek merak ediyorum” dedi. İnce, asıl darbecinin AKP olduğunu ve AKP’nin 12 Eylül ürünü olduğunu da sözlerine ekledi.

İyimaya: Çocukluğum yoksulluk içinde geçti!
Muharrem İnce’nin ardından söz alan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, iddiayı doğruladı. “Benim çocukluğum bir köyde yoksulluk içinde geçti” cümlesi ile başlayarak tuhaf bir biçimde hayat hikayesini anlatan İyimaya, yine konu ile ne ilgisi olduğunu kimsenin anlamadığı bir şekilde “12 yaşına kadar yırtık ayakkabı bile giyemedim” dedi.

Aziz Nesin’e karşı Evren’i savunmuş!
İyimaya Evren’in avukatlığını yaptığını şu sözlerle anlattı:

“Tarih bana bir fırsat verdi. Tarihi 1993 ya da 1994’tür.12 Eylül rejimi sona ermişti. Aziz Nesin, değerli meslektaşım Emin Değer’in dilekçesiyle Kenan Paşa’ya bir dava açmıştı. Kenan Paşa’yı darbeci sıfatının dışında tanımazdım. Bir sabah, saygı duyduğum Turgut Akıntürk bana telefon açtı. ‘Kenan Paşa’ya dava açıldı. Yargıtaydan, hukuk bilim dünyasından sorduk bu konuda en kaliteli isim sensin. Davayı kabul eder misin?’ dedi. Bir darbe yapmış insanın, hukuktan yardım isteme talebine, aynı 1960 darbesinden sonra, kimi baroların ‘Ben bunların avukatlığını alamam’ diye karar verdiğinde, Ankara Barosu’nun bir savunma yıldızı gibi yükselip, ‘savunmayı yaparım’ dediği gibi ben de davayı aldım, avukatlık yaptım.”

Parayı iade etmiş!
İyimaya kendini savunarak “her inanın derininde bir insan cevheri çıkabilir” dedi. İyimaya şöyle konuştu:

“Bir zarf içinde Çankaya’dan para geldi. Ben de ‘ilk demeci avukatlık ücreti konusunda olan bir zatın parasını almıyorum ve iade ediyorum’ dedim. Ben vicdanımda, ahlakımda; savunma mesleğinin kutsallığında… Rahmetli Faruk Eren’in ‘Avukatlar olarak istemediğiniz kişiler olabilir ama her insanın derininde bir insan cevheri çıkabilir’ arifesini kendime ilke edinmiştim.” (sol)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.