ManşetTürkiye

Açlık Grevinde 55.Gün. Vakit daralıyor

0

Bugün cezaevlerindeki PKK ve PJAK’lı tutukların Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kalkması, Anadille savunma yapma haklarının kendilerine tanınması ve Anadille eğitim ile ilgili adımlar atılması talepleri ile 12 Eylül’de başlattıkları açlık grevinin 55. günü.

Adalet Bakanı Ergin, “Anlayış birliğine vardık”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da yaptığı, “Açlık Grevi yapan bir tek kişi var. Geri kalanlar şov yapıyor” açıklaması ile hemen hemen aynı anda resmi ağızdan 678 kişinin açlık grevinde olduğunu açıklayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milliyet Gazetesi’nden Fikret Bila’ya verdiği mülakatta Cuma günü BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Miletvekili Sırrı Sakık ile yaptığı görüşme hakkında, “Sürecin daha da kötüleşmemesi için anlayış birliğine vardık” şeklinde konuştu.

Anadilde savunma ve Anadilde eğitim talepleri ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Adalet Bakanı Ergin anadilde savunma hakkı için taslağın akademisyenlere gönderildiğini, yetişmesi durumunda ilk Bakanlar Kurulu toplantısında yani pazartesi günü (Bugün)  ele alınacağını açıkladı. Anadilde eğitim için “Adalet Bakanı olarak benim alanıma girmiyor bu anayasa değişikliği gerektiren bir konudur bu nedenle muhatabı  tek başına Adalet Bakanı değildir” diye konuştu.

BDP Eş Başkanı Demirtaş, “Tecrid kalkarsa açlık grevinde yumuşama olur”

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise açlık grevlerinin sonuçlanması ve isteklerinin karşılanması için hükümet nezdinde temaslarını devam ettireceklerini belirterek, “Avukatların İmralı’ya düzenli yapacağı görüşmelerle açlık grevi ile ilgili bir yumuşama olacağını düşünüyorum” dedi.

Geldikleri aşamada açlık grevi yapan tutuklu ve hükümlülerin istekleri konusunda somut bir gelişme kaydedilmediğini söyleyen BDP lideri Demirtaş, “Maalesef açlık grevlerini bitirebilecek bir pozisyon yaratılamadı. Biz de bunun için çabalıyor, her gün gayret gösteriyoruz. Ana dilde savunma ile ilgili sayın Adalet bakanının açıklaması vardı. Önümüzdeki hafta bu konu ile ilgili çalışma yapılıp Bakanlar kuruluna oradan Parlamentoya sevk edileceğine yönelik açıklamalar oldu. Biz bu adımı önemsiyoruz, bu konuda mutlaka hızlı hareket edilmelidir” diye konuştu.

Erdoğan, “Terörist başını çıkarıp evine göndermeyiz”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin Kızılcahamam’daki kampı sırasında açlık grevleri ve talepler hakkında konuşurken BDP’ye sert çıktı. tecrik kaldırılsın talebini çarpıtarak, “Bunu bize şantaja dönüştürmeyin. Çünkü biz, sizin söyleminizle, bu tür eylemler yapmanızla terörist başını oradan çıkarıp evine göndermeyiz.” şeklinde konuşan Erdoğan, daha önce tepki çeken açlık grevi yapan kimse yok söylemini devam ettirerek, ““Şu anda ölüm orucu tutan yok, ama bugün hâlâ bazı köşe yazarları bakıyorsunuz, ‘2 tane ölüm orucu tutan var’ diyor. Yok. Niye yalan söylüyorsun, köşelerinde bu yalanı yazıyorsun? Zaten sıkıntı medyadaki bu çift yüzlü davrananlarda. Bunlar dağla müşterek hareket ediyorlar’’ diye konuştu.

Süresiz ve Dönüşümsüz Açlık Grevleriyle İlgili İzleme Ön Raporu

Öte yandan süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleriyle ilgili cezaevlerinde izlemede bulunan İHD, TİHV ve ÇHD’nin 02.11.2012 tarihinde gerçekleştirdikleri basın toplantısında kamuoyuna açıkladıkları, ön izleme raporu ile cezaevlerinde süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan tutuklu ve hükümlülerin listesi ve son sağlık durumları kamuoyu ile paylaşıldı.

Açlık Grevinin 52 gününde 2 Kasım 2011 tarihinde açıklanan Süresiz ve Dönüşümsüz Açlık Grevleriyle İlgili İzleme Ön Raporu’nda yer verilen bilgilerde tüm cezaevlerinde açlık grevlerine devam eden tutukluların isimleri ve sağlık durumları hapistesaglik.wordpress.com/ adresi üzerinden paylaşıldı.

10 bin tutuklu daha açlık grevine giriyor

ANF’den yapılan açıklamaya göre PKK ve PJAK’lı tutuklular adına yapılan açıklamada 5 Kasım’dan itibaren 10 bin tutuklunun daha greve katılacağı bildirildi. Cezaevlerindeki tüm PKK ve PAJK’lı tutuklular adına açıklama yapan Deniz Kaya, 12 Eylül’de başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin amacının “kimseye diz çöktürmek” olmadığını belirterek, “Kimseye şantaj yapmıyor, bizlere karşı uygulanan hiçbir şantajı da kabul etmiyoruz” dedi. Tutuklularr, taleplerinin “ana sütü kadar helal olan en temel insani, sosyal ve siyasal haklar” olduğunu kaydetti. Açıklamada açlık grevi eyleminin 5 Kasım’dan itibaren bir üst aşamaya çıkarılacağı, hasta, yaşlı ve çocuklar dışında tüm tutsakların greve katılacağı bildirildi.

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.