ManşetTürkiye

Açık adres dönemi bitiyor, adres kodu uygulaması başlıyor

0

Türkiye’de adres kullanımında yeni bir döneme geçiliyor. Buna göre kişiler kargo, devlet kurumları, e-ticaret siteleri gibi alanlarda adres paylaşımı yaparken açık adreslerini vermek yerine dokuz haneli bir adres kodunu paylaşacaklar.

Adres kodu uygulamasına ilişkin bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Daire Başkanı Levent Yazıcı, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda milletvekillerine açıkladı.

‘İnsanlar açık adres paylaşmada tedirgin oluyor’

Yazıcı, “Vatandaşlar TC kimlik numarası ve açık adresini söylerken tedirgin oluyor. Bu projeyle 20-66-80-308 diyecek, dokuz rakam bu kadar, ‘adres kodu’ başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok” ifadelerini kullandı.

Açıklamada bu yöntem ile, kargo ve gönderilerin geri dönmesi, adresi bulamama sorunlarının tarihe karıştığı ve kodlu adres sisteminde her adresin 9 haneli bir numarası olacağı belirtildi. İlk adres kodları da verildi.

Taşınma durumunda kod aynı kalacak

Yazıcı, PTT Kargo’nun kendi web ara yüzünü oluşturduğunu ve çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Buna ek olarak BTK, İç Ticaret Genel Müdürlüğü ve diğer kargo şirketleriyle görüşmelerin ise devam ettiği belirtildi.

Ayrıca, kodların kişilere bağlı olacağı yani bir kişi adresini değiştirdiğinde de gene aynı kodu kullanabileceği belirtildi. Böylece taşınma durumunda adres bilgisi de güncellenecek.

Adres kodu nereden öğrenilebilir?

Uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte adres kodunu e-devlet üzerinden öğrenmek mümkün olacak. Bunun yanı sıra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sitesinden TC kimlik numarası ve birkaç doğrulamayla veya TC kimlik numarasının kayıtlı olduğu cep telefonundan atılan mesaj ile telefona gelecek bir kod ile adres kodunun öğrenilmesi yönünde seçenekler sunulacak.

Şu anda adres kodunuzu merak ediyorsanız Doğal Afet Sigortaları Kurumu‘nun hazırladığı site üzerinden koda ulaşabilirsiniz.

Adres kodu sorgulama

Sorgulamayı gerçekleştirmek için önce yukarıda verilen bağlantıyı tıklamanız gerekiyor. Daha sonra karşınıza çıkan seçeneklerden il, ilçe, mahalle, sokak, ve daire numaralarını girmeniz gerekiyor.

Buradaki beş adımı tamamladıktan sonra beyan ettiğiniz adresinize ait bina kodu ve adres kodunuzu görüntüleyebilirsiniz.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.