DünyaManşet

ABD’yi 12 günde 300’den fazla hortum vurdu

0

Amerika’nın orta batı eyaletlerinde son iki haftada 300’den fazla hortum meydana geldi. Şu ana kadar en az 9 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı ve kayıplar var .

Amerika güneydeki kıyı eyaletlerinden kuzeydoğuya kadar uzanan geniş bir bölgede şiddetli fırtınaların neden olduğu hortumlara teslim oldu.  Texas, Kansas, Iowa, Missouri’den New Jersey’ye birçok eyalette son 12 günde onlarca hortum meydana geldi. Meteoroloji yetkilileri olumsuz hava koşullarının hafta sonu tamamen kaybolmasını umuyor.

Son hortum dalgası Salı akşamı Kansas eyaletini vurdu. Evlerin hasar gördüğü, ağaçların yıkıldığı bölgede elektrik hatları da parçalandı. Douglas ilçesinde onu aşkın kişinin yaralandığı bildiriliyor. Eyalette şiddetli fırtınanın ardında bıraktığı aşırı yağış ve çatıları uçmuş binalar, yıkılmış ağaçlar, habercilerin kameralarına yansıdı. Kansas Uluslararası Havaalanı’ndaki yolcuların aniden vuran fırtınadan korunmak için otoparka sığındıkları, fırtınanın ardındaki enkazın temizlenmesi için havaalanının bir süre kapatıldığı bildirildi.

5 milyon kişi elektriksiz kaldı

Kansas’tan bir gün önce de Ohio ve Indiana eyaletleri de hortumlardan nasibini almış, şiddetli fırtına nedeniyle çok sayıda kişinin yaralandığı, 5 milyon kişinin elektriksiz kaldığı bildirilmişti

CNN’de yer alan habere göre, Ulusal Meteoroloji Servisi yaptığı açıklamada, hortum ve şiddetli fırtınanın Ohio ve Indiana eyaletlerinde etkili olduğunu ve bazı bölgelerde hasara yol açtığını duyurdu. Ohio’nun Dayton kentini vuran hortum sonucu, bir kişinin hayatını kaybettiği,  çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi. Yetkililer, Ohio’da yaklaşık 5 milyon kişinin elektriksiz kaldığını kaydetti. Celina, New Madison, Laura, Dayton ve Laurelville’de hasar tespit çalışmalarının yapılacağı ifade edildi.

Oklahoma’nın El Reno şehrinde hafta sonu etkili olan hortum ve şiddetli fırtına nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetmişti. Kentte ciddi hasara neden olan hortumda 10’dan fazla kişinin kayıp veya yaralı olduğu açıklanmıştı.

Amerika’nın orta batı eyaletlerinde son iki haftada 300’den fazla hortum meydana geldi. Şu ana kadar en az 9 kişinin hayatını kaybettiği fırtına ve hortumlarda 100’e yakın kişi de yaralandı.

Daha sıcak, daha kuru veya daha yağışlı

Dünyanın pek çok bölgesinde olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletleri’nde de  iklim değişikliğinin yol açtığı felaket tabloları, son yıllarda arttı. Halkın ve aktivistlerin tepkileri artarken, yöneticiler üzerindeki baskılar da giderek artıyor.

Ülkede, meteorolojik kayıtlara göre en sıcak on yılın sekizi, son on yıl içinde yaşandı. California eyaletindeki sıcaklık artışı ve kuraklık nedeniyle geçen yıl birçok noktada çıkan dev orman yangınları 24 milyar dolarlık hasara yol açtı, 106 kişinin ölümüne neden oldu. Geçen yılki yangınlarda kül olan alanlar, yüzölçümü açısından rekor kırdı. Bir önceki rekor da 2017 yılına aitti.

Atmosferin ısınması, daha çok nem tutması anlamına geliyor. Bu da geçen yıl meydana gelen Florence Kasırgası gibi felaketlerin daha sık oluşmasına neden oluyor. 2017 yılında yine Texas eyaletinin Houston kenti ve civarını etkileyen Harvey Kasırgası, 127 buçuk milyar dolarlık maddi hasara neden olmuştu.

 

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.