DünyaManşet

ABD’ye “bahar” geliyor

0

Bundan 10 gün önce, bir grup aktivist “17 Eylül’de, Wall Street‘te 20.000 kişi buluşuyoruz!” diyerek yeni bir sistem karşıtı protestonun ilk adımını attı. Dünyanın finans kalbi olan, New York borsası ve devasa finans şirketleriyle bankaların merkezlerinin bulunduğu Wall Street’te 17 Eylül’de 20.000 kişi değil, bir kaç bin kişi bir araya geldi yalnızca.

Ve o bir kaç bin kişi çığ gibi büyüyerek bugün 12. gününe giren devasa bir “devrim”in belki de başlangıcını oluşturdular.

New York şehrinin ünlü Wall Street sokağında yaşananlar tam anlamıyla göz kamaştırıcı. İlk başlarda “bir avuç işsiz-güçsüz genç ve ayak takımı” nın can sıkıntısı olarak görülen gösterilerin 12. gününe girilirken hareket de hızla büyüyor. “Biz burada birşeyleri protesto eden bir grup aktivist falan değiliz” diyor katılımcılardan biri, “Biz burada yeni ve farklı bir toplum yapısının mümkün olduğunu gösteren, kendimize ufak bir toplum modeli yaratıp yaşayan eşitlik ve özgürlük arayıcılarıyız” diye devam etmeden önce.

Occupywallst.org adresinden yayın yapan, interneti ve sosyal medya araçlarını da çok yoğun ve etkili olarak kullanan hareketin 27 Eylül’de yayınladığı mesaj şöyle başlıyor : “27 Eylül 2011 günü, yani bugün, finans merkezinin lüks gece hayatına şahit olduk. Bir aylık maaşlarımızdan daha pahalı elbiseler giyen çiftlerin bir yılda kazanabileceğimizden daha pahalı arabalara binip, hayat boyu kazanamayacağımız paralara aldıkları evlere gidişlerini izledik.”

Hareket an itibariyle ABD’nin 52 şehrine yayılmış durumda. “Sokak sokak, şehir şehir büyüyoruz; ve bu ülkede bir değişim yaşatacağız, hem de hayal edebileceğinizden daha kısa zamanda” diyorlar. “İşgal” kelimesini kullanıyorlar yaptıklarını ifade ederken, ancak şiddeti tamamen reddeden bir tavra sahipler. Kendilerini her daim gözetleyen polislere “Bankalar senin de paranı çalıyor dostum” yazılı ufak kartonlar doğrultuyorlar. Sokakların ortasında kurdukları kamp alanlarında uyku tulumlarında yatıyor, imece usulü pişirdikleri yemekleri yiyorlar. “Medeni” toplumun ilk olarak 68 kuşağı komünlerinde, sonrasında da ekoköylerde şahit olduğu doğrudan demokrasiyi kullanıyorlar. Örgütlenmeleri tamamen yatay.

Ve sosyal medyayı çok iyi kullanıyorlar. 11. günde posta işçileriyle (hareketlerine katılıp grev ilan etmeleri için) yaptıkları toplantılar gibi etkinlikleri internetten canlı olarak yayınlıyorlar .Twitter’da #occupywallstreet etiketi altında her saniye başı mesajlar düşüyor. Bütün bu olanlar insana “Arap Baharı” sürecinde yaşananları hatırlatıyor. Katılımcılar da aynı şeyi söylüyor zaten : “Bizim vali de kaygıyla izliyordur yaptıklarımızı ama onun işi daha zor. Tunus’taki, Mısır’daki ya da Suriye’deki gibi üzerimize silahlarla saldıramayacağını biliyor çünkü” diyor 60’lı yaşlarında bir aktivist.

Protestocuların düşünceleri, iletişim biçimleri ve “dert”lerini anlamak için 25 Eylül’de bir polis memurunun kendilerine uyguladığı şiddetin ardından yayımladıkları şu mesajı okumak yeterli:

“Sana söyleneni yapma. Biz tamamen barışçıl ve şiddet karşıtıyız, ve sen de bunu çok iyi biliyorsun. Sana her sabah kahve ver gün boyunca su ikram ediyoruz. Sense reddediyorsun, çünkü amirlerin sana böyle emretti.

Amirlerinin işlediği suçları, uyguladığı şiddeti anlat. Sana yardım ederiz, emin ol buna. Senin dertlerinle bizimkiler bir zaten, bu sisteme karşı şikayetlerimiz aynı. Sen de bizim gibi, toplumun %99‘ındansın. Bize katıl. Muhabbetimize dahil ol.”

Harekete Noam Chomsky ve Michael Moore gibi isimler de doğrudan ve aktif desteklerini ilan etmiş durumdalar.

Yeşil Gazete olarak bu önem verdiğimiz hareketi ve ABD’de yaşananları gün be gün sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

 

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.