ABD’nin güneyinde arka arkaya hortumlar oluşuyor

ABD‘nin Oklahoma eyaletinde, geçtiğimiz cumartesi gecesi (27 Nisan’da) yaşanan şiddetli hortum, Sulphur ve Holdenville kasabalarında yıkıma neden oldu. En az dört kişinin öldüğü afette yüzlerce yapı hasar gördü, birçok araç kullanılamaz hale geldi.

ABD’nin güneyinde yer alan Oklahoma City‘nin Sulphur kasabası, eyaletin en çok zarar gören bölgelerinden biri oldu. Eyalet Valisi Kevin Stitt, basına yaptığı açıklamada 2019’da göreve başladığından bu yana böylesine büyük bir yıkım görmediğini belirtti. Hortumun etkisiyle Sulphur’da bir kadının hayatını kaybettiği, 30 kişinin yaralandığı bildirildi. Yaralılardan 20’si hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı ve daha sonra taburcu edildi.

Holdenville kasabasında ise, biri bebek olmak üzere iki kişinin öldüğü doğrulandı. Diğer ölüm vakası ise Oklahoma City ile Dallas arasında bir otoyolda meydana geldi.

İklim krizi hakkında bilmeniz gereken 4 mühim mesele
İklim krizi, kasırgaların şiddetini artırıyor: Mega kasırgalara ‘Kategori 6’ gerekli
Araştırma: İklim krizi Türkiye’deki sellerin olasılığını 10 kat artırdı

Cumartesi günü (27 Nisan’da) başlayan ve dört gün süren şiddetli hava koşulları nedeniyle, Ulusal Hava Servisi 250 hortum uyarısı ve 494 şiddetli fırtına uyarısı yayınladı. Bu süreçte toplamda 35 hortum rapor edildi.

Bilim insanları ve çevre uzmanları, iklim değişikliğinin, hortumlar gibi şiddetli hava olaylarının sıklığını ve yoğunluğunu artırabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Etkin risk yönetimi ve hava durumu izleme sistemlerinin önemi, bu tür afetlere hazırlıklı olunmasında kritik bir faktör olarak öne çıkıyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete