Doğa MücadelesiManşet

ABD’nin en büyük maden şirketine toplam 227 milyon dolar ceza

0

ABD’nin en büyük maden kömürü şirketi ‘Alpha Natural Resources’, akarsu yataklarına saldığı yasa dışı toksik atıklar nedeniyle 27,5 milyon dolar cezaya çarptırıldı.

West Virginia Mahkemesi’nde görülen kamu davasında, Alpha Natural Resources ve 66 iştirakçisi, devletin ‘Temiz Su Yasası’nın gereklerini yerine getirmek amacıyla ayrıca  200 milyon dolar yatırımda bulunacak.

bilde

Şirket, Batı Virginia’daki içme suyu skandalının sorumlusuydu

Ülke genelinde 79 madeni olan ‘Alpha Natural Resources’, yasadışı atıklarını Kentucky, West Virginia, Tennessee, Pennsylvania ve Virginia eyaletlerinin bulunduğu Appalachian bölgesindeki kaynak sularına döküyordu. Mahkemede sunulan rapora göre, 2006-2013 yılları arasında, şirketin atıkları nedeniyle zehirlenen su kaynaklarındaki kirlilik oran normalin 6 bin katı.

Geçtiğimiz Şubat ayında şirketin madenlerinden çıkan 82 bin ton kül bölgedeki nehirlere saçılmış, binlerce litre çamur sızıntısı olmuştu. Alpha Natural Resources ayrıca Batı Virginialı 300 bin sakininin içme suyuna zehirli atık karışmasının da sorumlusu.

“Ceza bir mesaj”

ABD Adalet Bakanlığı Çevre ve Doğal Kaynaklar Bölümü adına davanın avukatlığını yapan Robert G. Drehner, “şirketin böylesine büyük boyutta bir kamu cezası alması diğer endüstrilere de bir mesaj niteliğinde; devletin Temiz Su Anlaşması’nın ihlali artık tolere edilmeyecek” açıklamasını yaptı.

(Huffington Post/Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.