İklim KriziManşet

AB’den ‘yeşil yıkama’yla mücadele için hamle

0

Fransa AB Başkanlığı, Avrupa Birliği‘nin büyük şirketler için 2024’ten itibaren kurumsal sürdürülebilirlik raporlama gereksinimleri konusunda bir anlaşmaya vardığını duyurdu.

Düzenleyicilerin, yeşil yıkama yapan veya yatırımcılardan finansman sağlayabilmek için abartılı iklim dostu iddialarda bulunan şirketler hakkında daha fazla endişe duymaya başladığı belirtiliyor.

AB’nin 27 üye ülkesini temsilen Fransa’nın ekonomi bakanı Bruno Le Maire, Avrupa Parlamentosu ve AB hükümetlerinin üyelerinin büyük şirketler için yeni raporlama kuralları konusunda geçici bir anlaşmaya vardıklarını söyledi. Anlaşma, “yeşil yıkama”yı sona erdirmeyi ve küresel düzeyde sürdürülebilirlik raporlama standartları için temel oluşturmayı amaçlıyor.”

‘Yeşil yıkama sona erdi’

Le Maire, “Bu anlaşma tüm Avrupalı ​​tüketiciler için mükemmel bir haber.  Artık iş dünyasının insan hakları ve çevre üzerindeki etkisi hakkında daha iyi bilgilendirilecekler. Bu da vatandaşlar, tüketiciler ve yatırımcılar için daha fazla şeffaflık anlamına geliyor” dedi .

Müzakerelerde yer alan Avrupa Parlamentosu’nun hukuk işleri komitesi sözcüleri de yeni kural kitabının “yeşil yıkamayı sona erdirmeyi ve (küresel) düzeyde sürdürülebilirlik raporlama standartları için zemin hazırlamayı hedeflediğini” söyledi.

Anlaşmayı 27 AB üye ülkesi adına müzakere eden Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, “Yeşil yıkama sona erdi” dedi. 

Anlaşmaya göre, 250’den fazla çalışanı ve 40 milyon Euro’luk cirosu olan borsaya kayıtlı veya borsada olmayan şirketler, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) risklerini ve fırsatlarını ve faaliyetlerinin çevre ve insanlar üzerindeki etkisini açıklamak zorunda kalacaklar.

Komite, borsada işlem gören bazı küçük şirketlerin, 2028 yılına kadar vazgeçebilecekleri daha hafif bir raporlama standartlarına tabi olacağını bildirdi.

Parlamento müzakerelerini yöneten Pascal Durand ise, “Bundan sonra temiz bir insan hakları siciline sahip olmak, temiz bir bilançoya sahip olmak kadar önemli olacak” diye konuştu.

Kurallar, yeşil bir yatırımı neyin oluşturduğuna dair bir “taksonomi” ve iklim açısından nötr bir ekonomiye geçişe yardımcı olmak için varlık yöneticilerine yönelik ESG açıklamalarını içeren bir paketin parçası olarak düzenlendi. Dün imzalanan anlaşmanın AB ülkelerinin parlamentolarınca onaylanması gerekiyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.