AB’den ‘yeşil yıkama’ya karşı yasa tasarısı

Taslağa göre, AB üyesi ülkelerdeki şirketler ürünlerini gerçekten 'sürdürülebilir, iklim ve çevre dostu' yöntemlerle ürettiklerini kanıtlamak zorunda kalacak.

Avrupa Komisyonu, şirketlerin “yeşil üretim” iddialarını kanıtlarla desteklemesini öngören bir yasa taslağı hazırladı.

Teklifle, ürünlerini “iklim nötr” veya “geri dönüştürülmüş malzeme içeren” olarak pazarlayan şirketler, etiketlerde verildikleri bilgileri kanıtlayamamaları durumunda bunları kullanamayacak ve baskıya maruz kalacak.

Reuters‘in aktardığına göre, yanıltıcı çevre reklamlarıyla mücadele etmeyi amaçlan taslakta, “Teklif, yeşil aklamayla mücadele ederek, işletmeler için ‘çevre dostu ürünler’ pazarında eşit ve adil bir ‘oyun alanı’ sağlayacaktır” deniyor. 

Yeşil yıkama, yeşil göz boyama yeşil aklama, yeşil badana veya yeşil cila (greenwashing) diye de anılan bu kavram, iklim krizinde rol oynayan, başta fosil yakıt ve moda endüstrisine mensup büyük firmaların aldatıcı pazarlama teknikleriyle kendilerini doğa dostu gibi lanse etmesi anlamına geliyor.

Avrupa Komisyonu, 2020’de ürünlerin “çevre dostu” özellikleriyle ilgili 150 iddiayı değerlendirmiş ve bunların yüzde 53’ünün ‘belirsiz, yanıltıcı veya asılsız bilgiler içerdiğini” tespit etmişti. Yasa teklifi, bu tespitin ardından, yeşil aklamayı tamamen ortadan kaldırma amacıyla verildi.

Karbon kredisi alanlar da açıklamak zorunda olacak

Tasarı, iklim değişikliğiyle ilgili farkındalık arttıkça sürdürülebilirlikle ilgili girişimlerde bulunan şirketlerin iddialarının kontrol edilmesini öngörüyor.  Teklife göre, ürünlerinin çevreye olumlu etkisi olduğunu iddia eden şirketler, bu durumun başka bir alanda olumsuz bir etkiye neden olup olmadığını da açıklamak zorunda kalacak. 

İddiaları kendi çevresel etkilerini dengelemek için karbon kredisi satın almaya dayanan şirketler de bunu açıklamak zorunda kalacak. Tasarı yasalaşırsa, AB kapsamında şirketlerin iddialarını doğrulamak ve uyumsuzluk durumunda cezalar uygulamak için bir sistem kurması da gerekecek. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR