İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

AB’den Türkiye’ye Demirtaş ve Kavala uyarısı: Eylem planını 22 Haziran’a kadar iletin

0

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi kararı için Türkiye’ye yargı bağımsızlığını güçlendirmek üzere alınan tedbirleri de içerecek bir eylem planı sunulması için 22 Haziran’a kadar süre verdi.

Komite ayrıca AİHM kararına rağmen Osman Kavala‘nın en kısa sürede serbest kalmaması halinde Sözleşme’nin 46/4 maddesi uyarınca Türkiye’ye karşı yaptırım mekanizması yolunun işletilmesi konusunda kararlı olduklarını kaydetti. 

Kararı duyuran Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu, “Komite’nin 9-11 Mart tarihli kararına rağmen Demirtaş’a örgüt propagandasından verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasını onayan Yargıtay kararının çevirisi ve kararın yol açacağı sonuçlarla ilgili de kapsamlı bilgi istendi. Komite, eylül oturumunda dosyayı incelemeye devam edecek” dedi.

‘Türkiye gizli amaçla hareket ediyor’

Kararda, Avrupa Konseyi’ndeki daimi temsilcileri, “davada AİHM’in, Demrtaş’ın bir suç işlediğine dair makul şüpheyi destekleyecek delil yokken tutuklandığını ve tutuklanmasının ve yargılama öncesi tutukluluk halinin devam ettiğine karar verdiğini hatırlattı.

Bolu, Kavala kararı için de “Komite’nin Kavala kararında İnsan Hakları Eylem Planı’nın yargının yürütmenin etkisi altında kalmaması konusunda İHAM ve Avrupa Konseyi standartlarından uzak bir metin olduğu, özellikle HSK‘nin bağımsızlığı için yasal değişiklik gibi tedbirler alınması gerektiği vurgulanmış” ifadelerini kullandı.

AİHM’in iki önemli seçim kampanyası sırasında tutuklamayla, çoğulculuğu boğmak ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamak gibi gizli bir amaç güdüldüğü hatırlatılan kararda Komite, Türk yetkilileri Yargıtay kararının metnini ve çevirisini, mahkumiyetin sonuçlarına ilişkin kapsamlı bilgilerle birlikte mümkün olan en kısa sürede sunmaya davet etti.

Komitenin kararında Türkiye’ye 21 Haziran’a kadar süre verildiği belirtildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.