AB’den Türkiye’ye 4.5 milyon euroluk ‘yenilenebilir’ desteği

AB, Türkiye’deki belediyeleri ve üniversiteleri yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularında desteklemek adına 4.5 milyon euroluk bir proje başlattı

Avrupa Birliği (AB)  tarafından finanse edilen “Technical Assistance for Renewable Energy and Energy Efficiency Support for Municipalities and Universities” (Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Desteği Konusunda Belediyeler ve Üniversiteler için Teknik Yardım) adlı proje, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’in katılımıyla Ankara’da başlatıldı.

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini teşvik etmeyi amaçlayan projeni bütçesi 4.5 milyon Euro. Çalışma, AB’nin Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA-II) kapsamında finanse ediliyor.

Proje ile tesislerde enerji verimliliği uygulamaları ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji üretimini artırarak, kamu binalarının ve kampüslerinin yalnızca daha az enerji harcayan değil, aynı zamanda daha yeşil, daha akıllı ve daha modern hale getirilmesi hedefleniyor. Türkiye’deki belediyelerde ve üniversitelerde yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edilmesi, farkındalığı artırarak kamuya geniş çapta sunulan çeşitli çözümlerin görünürlüğünü sağlayacak.

2013’ten bu yana 70 milyon euroluk yardım

Belediyeler ve üniversiteler, her iki kurumun verdikleri hizmetler ve sahip oldukları nüfusları düşünüldüğünde, Türkiye’nin kamu ayağında önemli bir enerji tüketimi payına sahipler.

Proje hedeflerine ulaşmak için eğitimlere, saha ziyaretlerine, belediyelerin ve üniversitelerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarına yönelik araştırmalara, pilot projeler için teknik ve tedarik belgelerinin hazırlanmasına ve mühendislik hizmetlerinin sunulmasına odaklanacak.

Törende bir açıklama yapan Büyükelçi Christian Berger, Türkiye ve AB’nin, gelecek yıllarda sektörde önemli yatırımlar gerektirecek yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda çok iddialı hedefler belirlediğini belirtti. Berger, “AB’nin enerji sektöründeki yardımı, 2013 yılından beri, 70 milyon euroya ulaştı. Türkiye de AB’nin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji hedeflerine iyi bir şekilde uyum sağlayarak somut başarılar elde etti.” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Savunmasız ülkeler ve aktivistler nihai anlaşmaya tepkili: Adaletin ihlali!

Bakü İklim Görüşmeleri'nde gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı için sadece 300 milyar dolar taahhüt edilmesi bu ülkeler ve aktivistlerin sert tepkisiyle karşılandı.

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR