DünyaManşet

AB’den sonra Rusya’dan da Türkiye’ye Kıbrıs tepkisi

0

Türkiye’nin Kıbrıs açıklarına ikinci sondaj gemisini göndermesine Rusya’dan da tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ‘Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlal edildiği’ni belirterek ‘Endişeliyiz’ açıklaması yaptı.

Türkiye’nin doğalgaz arama faaliyetleri için ikinci sondaj gemisini de Kıbrıs açıklarına göndermesi hakkında Rusya’dan da bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, “Jeolojik araştırma için Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesine yeni bir Türk gemisinin daha girdiğine dair haberlerden dolayı bölgedeki gelişmeleri endişeyle izliyoruz” denildi.

Rus Dışişleri Bakanlığı, “Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlal edilmesinin, Kıbrıs sorununun kalıcı, uygulanabilir ve adil bir şekilde çözülmesine engel olmaktan başka bir sonucunun olabileceğine inanmıyoruz” ifadelerini kullandı. “Tüm taraflara Doğu Akdeniz’de kriz ihtimalini artıracak adımlardan kaçınma ve itidalli hareket etme” çağrısı yapan Rusya, söz konusu tarafları “her türlü anlaşmazlığı diyalog ve birbirinin çıkarına saygı göstererek çözmeye” davet etti

AB’den egemenlik ihlali uyarısı

Avrupa Birliği de (AB) dün akşam Türkiye’ye, Akdeniz’e gönderdiği Yavuz gemisiyle ilgili “egemenlik ihlali” uyarısı yapmıştı. AB’nin açıklamasında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yeni sondaj operasyonunun büyük endişeyle karşılandığı ifade edildi. Açıklamada bölgede tansiyonun yükselmesinin kabul edilemez olduğu söylendi, Türkiye’nin sondaj çalışmalarının Güney Kıbrıs’ın egemenliklerini ihlal anlamına geldiğine dikkat çekildi. AB, Türkiye’ye yaptırım uyarısında da bulundu.

Yavuz sondaj gemisi dün Doğu Akdeniz’de sondaj faaliyetlerine başlamıştı. Türkiye daha önce bölgeye Fatih sondaj gemisini de göndermişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.