Dünyaİklim KriziManşet

AB’den iklim krizine karşı geniş kapsamlı önlemler paketi

0

Avrupa Birliği (AB) 2050’de karbon nötr hale gelme hedefine yönelik bir dizi iklim değişikliği yasası çıkarılacağını ilan etti. AB Komisyonu tarafından kararlaştırılan önlemler kapsamında önümüzdeki dokuz yıl içinde, karbon emisyonunun yüzde 31 azaltılması hedefleniyor.

AB üyesi 27 ülke ve Avrupa Parlamentosu‘nun onayına sunulacak, 12 aşamada gerçekleştirilecek 10’dan fazla yasa tasarısı kapsamında uçak yakıtlarının vergilendirilmesi, petrol ve dizel arabaların satışının 20 yıl içinde yasaklanması gibi tedbirler bulunuyor.

Ayrıca 2035’ten itibaren yeni petrol ve dizel araç satışları olmayacak. Nakliye ve uçaklarda fosil yakıt kullanımına vergi artışı ile Avrupa’daki emisyon alım satımının ısınma ve karayolu ulaşımını içerecek şekilde yenilenmesi söz konusu.

Düzenlemede, çelik, çimento ve gübre gibi ürünlerin ithalatında karbon sınır vergisi getirilmesi de yer alıyor.  Ancak bu önerilerin nihai şeklini alması için müzakerelerin aylarca sürmesi bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

 “Şimdi harekete geçerek bazı şeyleri farklı yapabilir, daha iyi, daha sağlıklı ve daha müreffeh bir gelecek seçebiliriz. Sadece kendi kuşağımızın değil çocuklarımızın ve torunlarımızın da iyiliğini güvenceye almak bizim kuşağa düşen bir görev. Avrupa bu konuda liderliğe hazır.” 

‘İnsanlığa mücadele şansı vermek için’

Önlemlerin AB içindeki uçuşların fiyatının yanı sıra konutların doğal gaz faturalarının da artmasına neden olacağı gerekçesiyle konutların ısı yalıtımı konusunda vatandaşlara maddi yardım yapılması da gündemde.

AB iklim politikalarından sorumlu Frans Timmermans, bu konuda hem yurttaşlara hem de sanayicilere görev düştüğünü belirterek “Bunu, insanlığa mücadele şansı vermek için yapıyoruz” dedi.

Ancak söz konusu planlara havayolu şirketleri, otomotiv imalatçılarının yanı sıra, sanayide kömürün önemli bir yer tuttuğu Doğu Avrupa ülkeleri ile  gelişmekte olan ülkelerin tepki göstermesi bekleniyor.

Reuters‘a konuşan bir AB diplomatı da paketin başarısının gerçekçi ve sosyal bakımdan adil olmasına, ekonomik dengeleri de bozmamasına bağlı olduğunu belirterek, “Amaç, ekonomiyi durdurmak değil yeni bir seviyeye çıkarmak” dedi.

Pakette yer alan bazı öneriler şöyle:

  • Otomobiller için emisyon sınırlarının daha da sıkılaştırılması (petrol ve dizelle çalışan yeni araç satışlarının 2035’te son bulması bekleniyor)
  • Uçak yakıtlarına vergi uygulanması, düşük karbon alternatiflere 10 yıl vergiden muafiyet
  • Karbon sınır vergisi adıyla, çelik ve beton gibi ürünlerin ithalatı için AB dışındaki imalatçılara daha fazla vergi uygulanması
  • AB içerisinde yenilenebilir enerjinin artırılması yönünde daha yüksek hedefler belirlenmesi
  • Enerji tasarrufu bakımından sorunlu binaların daha hızlı yenilenmesi konusunda ülkelerin adım atması

AB’nin iklim değişikliğine karşı sunduğu en kapsamlı önlemler olarak nitelenen paket, karbon salımının 2030’a kadar 1990 seviyesinden yüzde 55 aşağı çekilmesi hedefine istinaden ‘Fit for 55’ (55 için uygun) adıyla anılıyor.

“Karbon nötr olmak” ise bir kişi veya kurumun saldığı sera gazlarını dengelemek ve net olarak sıfır sera gazına ulaşabilmek için, salınan sera gazı miktarına eşdeğer sera gaz salımına engel olacak projeler gerçekleştirmesi anlamına geliyor.

AB Komisyonu, 2030’a kadar karbon emisyonunu yüzde 55 azaltma hedefine dair yol haritasını geçen Eylül ayında açıklamış, AB’nin 1,8 trilyon Euro tutarındaki uzun vadeli bütçesinin en az yüzde 30’unun iklimle ilgili önlemlere harcanacağını açıklamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.