ManşetDünya

AB’de son beş yılda suç, şiddet ve yoksulluk düştü toplumsal cinsiyet eşitsizliği arttı

0

Avrupa Birliği istatistik ofisi Eurostat, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda üye 27 ülkenin 2014’ten 2019’a durumunu mercek altına aldı.

Buna göre AB genelinde son beş yıl içerisinde suç, şiddet, yoksulluk, kötü sağlık ve hava kirliliği rakamları iyileşme gösterdi. Ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliği giderek arttı ve iklim değişikliği ile mücadelede gösterilen çaba çok az oldu.

Yaşam beklentisi arttı

Cinayet veya saldırı nedeniyle ölümler ile yaşanan suç, şiddet ve vandalizm miktarı düştü. Hükümetler mahkemelere daha fazla harcama yaparak adalet sisteminin bağımsızlığına olan güveni artırdı.

Tıbbi bakım ve yeterli barınma dahil olmak üzere daha fazla insan temel ihtiyaçlarını karşılayabildi. Sigara kullananların sayısı azaldı, gürültü veya hava kirliliği iyileşme gösterdi. Yaşam beklentisi ise arttı.

Toplumsal cinsiyet farkı genişledi

Bütün bu gelişmelerin yanında, toplumsal cinsiyet farkı ise daha da genişledi. Her ne kadar kadınların saatlik kazançları yavaş yavaş erkeklere yaklaşmış ve parlamentodaki ve şirketlerin üst yönetim pozisyonlarındaki kadın sayısı artmış olsa da Eurostat genel dengenin negatif olduğunu söyledi.

Bu negatif eğilimin oluşmasındaki sebepler arasında eğitimdeki ve işgücü piyasasındaki eşitsizlikler artması gösterildi. Ayrıca,  kadınların erkeklerden daha çok çocuklara ve yaşlılara bakması sonucunda birçok kadın hala ekonomik olarak aktif olamadı.

İklim eylemleri nötr

Eurostat, “İklim eylemi” ndeki ilerlemeyi ise nötr olarak nitelendirdi. Sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadeledeki ilerleme beş yıl boyunca bir ilerleme bir gerileme göstererek yerinde saydı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.