EkolojiManşet

AB’de arı nüfusunu yok edecek tarım ilaçlarına yasak geliyor

0
Bu karar arı populasyonunu korumak için bir çok kampanyaya imza atan milyonlarca aktivist için zafer anlamı taşıyor

AB üyesi ülkeler kıta genelinde neonicotinoidi (sinir sistemine zarar veren böcek ilaçları) yasaklamak için oy kullandılar.

Avrupa Komisyonu’nun Pazartesi günü yaptığı oylama ardından, Avrupa ilk kez kıta genelinde arılara ciddi zararlarlar veren böcek ilaçlarını yasaklayacak.

Bu karar arı populasyonunu korumak için bir çok kampanyaya imza atan milyonlarca aktivist için zafer anlamı taşıyor

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından desteklenen arı  popülasyonunda son zamanlarda yaşanan çarpıcı azalmadan ardından alınan bu karar milyonlarca aktivist için zafer anlamı taşıyor. Karara karşı çıkanlar yani bu zehirlerden her yıl milyonlar kazanan kimya üreticileri ve yasaklama aleyhine oy kulanan İngiliz bakanlar için ise bu durum kötü bir haber.

Böcek sinir sistemini hedef alan etken maddelerin kullanımını askıya almak için yapılan oylamada oy kullanan 27 üye ülkeden 15’i desteklemiş durumda. Çekimser oylar Avrupa Komisyonunun kararı uygulaması için belirleyici olacak.

Halk Sağlığı ve Tüketici Komisyoncusu Tonio Borg “Bizim önerimiz EFSA tarafından belirtilen arılar üzerindeki riskleri temel alıyor. Bu sebeple Avrupa Komisyonu gelecek haftalarda planlandığı şekilde çalışmaya devam edecektir” şeklinde demeç verdi.

Friends of Earth (FOE) baş kampanyacısı Andrew Pendleton ise “Bu karar sağduyu ve baskı altındaki arı nüfusu üzerinde kayda değer bir zaferdir. Bu böcek ilaçlarının kullanımını yasaklamak bu önemli polen taşıyıcılarının toparlanması için bir kilometre taşıdır” diye konuştu.

Bir önceki oylamada oy vermekten kaçınan İngiltere Pazartesi günü oyunu “Hayır” a çevirdi.

Parlementonun gözlemcilerinden, araştırmaları yasaklamaya destek veren ve bakanları akıl almaz kayıtsızlıkla suçlayan çevresel denetleme komitesi üyesi Joan Walley ; “Oylama doğru olan yönde atılmış önemli bir adımdır” dedi ve “Tüm bakanların bulunduğu tam katılımlı bir müzakere düzenlemek hiçbir zaman olmadığı kadar önemli” diye ekledi.

Greenpeace baş bilim insanı Doug Parr “Çevre Sekreteri Owen Paterson yasaklamayı desteklemeyerek İngiliz hükümetinin büyük kimya şirketleri ve endüstriyel tarım lobisinin avcunda olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Çevre Bakanı Lord de Mauley ise bu ithama “Bizim için en öncelikli olan sağlıklı bir arı popülasyonuna sahip olmak fakat elimizdeki bilimsel veriler bu durumu desteklemediği için öneriyi kabul etmedik. Şimdi kayda değer maliyetlere maruz kalacak çiftçilerle birlikte çalışacağız” şeklinde yanıt verdi.

Yasaklanan üç neonicotionidten birini üreten Syngenta “Öneri arıların sağlığını etkilemediğini işaret eden ve sahada edinilmiş birçok bulguyu görmezden geliyor. Avrupa Komisyonu arı nüfusunun azalması arkasındaki asıl sebeplere dikkat çekmeli: hastalık, virüs ve yaşam alanı kaybı” dedi.

Arılar ve diğer böcekler tüm ekinlerin üçte birini dölledikleri için gıda üretiminde hayati rolleri var. Dölleyicilerin sayılarındaki hızlı azalmaya son yıllarda hastalıklar, yaşam alanı kaybı ve artarak her yerde kullanılan neonicotinoid böcek ilaçları sebep olarak gösterilmekte.

Bir dizi üst düzey bilimsel çalışma dünya genelinde en yaygın kullanılan böcek ilacı olan neonicotinoid ile üretilen kraliçe arıların sayılarında azalma ve polen toplamadan geri dönemeyen “kaybolan” arıların sayısında artma arasında bağlantı olduğunu kanıtladı.

Komisyon yasaklamayı EFSA’nın ocak ayında Thiamethoxam, Cloathianidin, Imidacloprid olarak üç neonicotinoidin arılar üzerinde kabul edilemezler riskler taşıdığını ortaya koyduktan sonra teklif etti. Bu üçlünün arıların beslendiği çiçeklenen ekinlerden mısır, kolza ve ayçiçeğinde iki yıl için kullanılması yasaklanmış olacak.

Bayer Cropscience sözcüsü “Sorumluca ve uygun şekilde kullanıldığı taktirde neonicotinoidlerin arılar için güvenli olduklarını Bayer temin etmektedir” dedi.

Reading Üniversitesi’nde arı uzmanı olan Prof. Simon Potts “Dölleyiciler için yasaklama harika bir haber. Araştırmacılardan gelen eldeki veriler açık şekilde göstermektedir ki neonicotinoidlerin aşamalı olarak yasaklanması gerekmektedir. Neonicotinoidlerin kullanılmasının çeşitli alternatifleri var ve çiftçiler sağlıklı dölleyici nüfusuyla ekin döllenmesinden sürdürülebilir ekonomik fayda sağlayabilirler.”

On yıldan fazla süredir neonicotinoidler geniş bir şekilde kullanılmakta ve muadili olan diğer ilaçlardan daha az zarar veriyorlar fakat bilimsel araştırmalar bu ilaçları düşük arı sağlığına bağlı olduklarını gösteriyor.

Ulusal Çiftçiler Birliği’ninde içinde olduğu birçok gözlemci sadece bal arıları üzerinde testler yapıldığından ve döllenmenin %90’nından sorumlu vahşi dölleyiciler üzerinde çalışılmadığından Avrupa Komisyonu düzenlemesinin yetersiz olduğunu kabul ediyor. Ayrıca zorunlu testler kısa vadeli etkilerle ilgilenip farklı böcek ilaçlarının birlikte kullanılmasının etkilerini içermemekte. Kimyasal endüstrisi neonicotinoidlerin yasaklanmasının eski daha zararlı tarım ilaçlarına geri dönüşe ve ekin kayıplarına sebep olacağı yönünde uyarıda bulunsa da kampanyacılar Fransa, İtalya ve Almanya’daki geçici yasaklamalar sırasında bunun olmadığı ve doğal avcıların ile toprağın rotasyonda kullanılmasının sorunu çözeceğine işaret etmekteler.

“Muadili olabilecek kimyasallar neonicotinoidlerin geçemediği testlerden geçmek zorundalar” diyor Dundee Üniversitesi’nden Dr. Christopher Connolly ve ekliyor “Yeni bulgular daha titiz güvenlik kurallarına acilen ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır”

Brüksel’de oylamaya karşı oy kullanan ülkeler: Büyük Britanya, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Macaristan, Romanya, Slovakya, Avusturya ve Portekiz. İrlanda, Litvanya, Finlandiya ve Yunanistan çekimser kaldılar. Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, İspanya, Fransa, Kıbrıs, Almanya, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Slovenya ve İsveç lehinde oy kullandılar.

Haber: Damian Carrington – Guardian

Çeviri: Ali Serdar Gültekin

(Yeşil Gazete, Guardian)

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.