DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

ABD’den yeni koronavirüs kılavuzu: Aşılanmış kişiler maskesiz bir araya gelebilecek

0

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), tamamen aşılanmış kişilerin hangi kurallara tabi olması gerektiğine dair bir kılavuz yayımladı. Buna göre, iki doz aşı olmuş kişiler diğer aşılanmış kişilerle ve bazı aşılanmamış kişilerle görüşebilir. Merkez, vatandaşların aşılarının son dozunu da aldıktan iki hafta sonra virüsten korunmaya başlandıklarını açıkladı.

ABD’de şimdiye kadar 30 milyondan fazla kişi tamamen aşılandı.

Sağlık yetkililerinin Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü brifinginde açıkladığı yeni güvenlik kurallarına göre, tamamen aşılanmış Amerikalılar şunları yapabilir:

  • Tamamen aşılanmış diğer insanlarla iç mekanlarda maskesiz veya sosyal mesafesiz görüşme
  • Hastalık riski düşük olan tek bir haneden aşılanmamış insanlarla kapalı mekanda buluşma
  • Belirtiler görülmediği sürece Covid-19’a maruz kaldığında test veya karantinadan kaçınma

Nüfusun yüzde 90’ı aşılanmış değil

Kıdemli danışman Andy Slavitt gazetecilere verdiği demeçte, “Covid-19’un ötesinde dünyanın nasıl bir yer olacağını anlatmaya başladık. Daha fazla insan aşılandıkça… yapılabilecek aktivitelerin listesi büyümeye devam edecek” dedi.

Aşı olanların, topluluk içerisinde maske takmak ve sosyal mesafeye uygun davranmak ile kalabalıklardan ve seyahatlerden kaçınmak gibi diğer temel güvenlik önlemlerini almaları gerekiyor. Kılavuz ayrıca aşılanmamış ve yüksek risk grubunda olan kişilerle temasta maske takma ve sosyal mesafe kuralına uygun davranma çağrısında bulunuyor.

 “Nüfusun % 90’ından fazlası halen aşılanmış olmadığını söyleyen CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky de  “Sorumluluğumuz, günde 60.000 yeni vaka görüldüğü düşünüldüğünde, savunmasız olanları koruduğumuzdan emin olmaktır” dedi.  Halk

uzmanı Dr. Leana Wen ise, Associated Press‘e yeni kılavuzu “fazla ihtiyatlı” şeklinde değerlendirdi. CDC’nin “açılımı aşı ile ilişkilendirerek büyük bir fırsatı kaçırdığını” söyleyen Dr. Wen, “Böylesine sınırlı bir kılavuzla ortaya çıkarak, devleti ve ulusal politikayı etkileme penceresini kaçırıyorlar” dedi.

29 milyondan fazla vaka, 525 bin ölüm

ABD pandemi süresince toplamda 29 milyondan fazla vaka ve 525 bin ölüm bildirdi.

Ülkede günlük aşılama sayısında ise son zamanlarda artış görüldü.  CDC verilerine göre, şu ana kadar yapılan 90 milyonun üzerinde aşı ile yaklaşık 31 milyondan fazla Amerikalı aşılandı.

Üçüncü aşı olan Johnson & Johnson‘ın tek doz aşısının kullanım onayı alması da sayıların artmasına yardımcı oldu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.