ABD’den Türkiye’ye yaptırım tasarısı

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerden senatörler, Suriye’ye operasyonunu sürdüren Türkiye’ye karşı sekiz maddelik ekonomik yaptırım içeren bir yasa tasarısı hazırlandı. Yaptırımın hedefinde, Erdoğan, Oktay ve birçok bakan yer alıyor.

Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’yi hedef alan “Barış Pınarı” isimli harekata başlamasının ardından ABD’de Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti’den senatörler Türkiye’ye sekiz maddelik ekonomik yaptırım içeren yasa tasarısı hazırladı.

Yaptırım uygulanacak kişiler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay ve birçok bakanın adının yer aldığı tasarı, Türk Silahlı Kuvvetleri‘ne herhangi bir satış veya destek yapan yabancı unsurları da kapsıyor.

Tasarıya iki partiden destek var

ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın çalışma arkadaşlarından Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile tasarının beraber sunulması için anlaşmaya vardığını söyledi. “Hükümet tarafından adım atılmasa da iki partiden de destek bekliyorum” dedi.

Trump’ın kararı veto hakkı var

Hazırlanan yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda öneri oylanmak üzere Temsilciler Meclisi’ne gönderilecek. ABD Başkanlık sistemine göre Devlet Başkanı Donald Trump, iki meclis tarafından da onaylanan kanun tasarılarını veto edebiliyor. Veto kararı, meclis üyeleri 3’te 2 çoğunlukla kabul edildiğinde geçersiz sayılıyor.

Yaptırım uygulanacak isimler arasında Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yer alıyor.

Tasarının içerisinde daha önce İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan CAATSA yaptırımlarının da Rusya’dan alımı yapılan S-400’ler nedeniyle uygulanması öneriliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR