ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerden senatörler, Suriye’ye operasyonunu sürdüren Türkiye’ye karşı sekiz maddelik ekonomik yaptırım içeren bir yasa tasarısı hazırlandı. Yaptırımın hedefinde, Erdoğan, Oktay ve birçok bakan yer alıyor.
Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’yi hedef alan “Barış Pınarı” isimli harekata başlamasının ardından ABD’de Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti’den senatörler Türkiye’ye sekiz maddelik ekonomik yaptırım içeren yasa tasarısı hazırladı.
Yaptırım uygulanacak kişiler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay ve birçok bakanın adının yer aldığı tasarı, Türk Silahlı Kuvvetleri‘ne herhangi bir satış veya destek yapan yabancı unsurları da kapsıyor.
Tasarıya iki partiden destek var
ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın çalışma arkadaşlarından Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile tasarının beraber sunulması için anlaşmaya vardığını söyledi. “Hükümet tarafından adım atılmasa da iki partiden de destek bekliyorum” dedi.
I am pleased to have reached a bipartisan agreement with Senator @ChrisVanHollen on severe sanctions against Turkey for their invasion of Syria.
While the Administration refuses to act against Turkey, I expect strong bipartisan support. pic.twitter.com/Ph5fIVt7k3
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) October 9, 2019
Trump’ın kararı veto hakkı var
Hazırlanan yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda öneri oylanmak üzere Temsilciler Meclisi’ne gönderilecek. ABD Başkanlık sistemine göre Devlet Başkanı Donald Trump, iki meclis tarafından da onaylanan kanun tasarılarını veto edebiliyor. Veto kararı, meclis üyeleri 3’te 2 çoğunlukla kabul edildiğinde geçersiz sayılıyor.
Yaptırım uygulanacak isimler arasında Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yer alıyor.
Tasarının içerisinde daha önce İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan CAATSA yaptırımlarının da Rusya’dan alımı yapılan S-400’ler nedeniyle uygulanması öneriliyor.