DünyaManşet

ABD’den topraklarını kötü kullandığı yerlilere rekor tazminat

0

ABD yönetimi, Kızılderili kabilesi Navajolarla vardığı anlaşma kapsamında, topraklarının kötü kullanıldığı suçlamasıyla yönetime karşı dava yürüten kabileye 554 milyon dolarlık tazminat ödemeyi kabul etti.

Bu, ABD’nin bugüne kadar bir yerli kabileye ödediği en büyük miktar.

navajo-riders-3

Fotoğraf: Jim Caffrey

Kabile ABD yönetimini, topraklarındaki doğal kaynakları kötü yönetmekle suçluyordu. Bu suçlama 50 yıldan daha öncesine kadar uzanan dönemdeki uygulamaları kapsıyor.

Kabile, varılan anlaşmayla açtığı davadan vazgeçti.

ABD daha önce de Kızılderili kabileleriyle toprakları ve ürünlerinin kullanımı konusunda çeşitli anlaşmalara varmıştı.
ABD’nin en büyük yerli kabilesi olan Navajoların yaklaşık 300 bin üyesi var.

Kabilenin elinde bulunan yaklaşık 5,7 milyon hektarlık alan; tarım, madencilik ve petrol ile doğal gaz üretimi amacıyla ABD yönetimine kiraya verilmişti.

Navajo Ulusu Başkanı Ben Shelly anlaşmayı, ‘kabilenin egemenliği açısından zafer’ olarak değerlendirdi.Shelly, ‘bunun uzun ve zorlu bir süreç sonunda kazanıldığını’ söyledi.

Navajo kabilesi, bu anlaşmanın, kabilenin ABD yönetimini gelecekteki uygulamalarıyla ilgili ya da ayrıca su ve uranyum kirliliğiyle ilgili muhtemel taleplerle dava etmekten alıkoymayacağını söylüyor.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, anlaşmayı ‘tarihi’ olarak değerlendirdi ve ‘ABD ve Navajolar arasındaki uzun süren anlaşmazlığı çözüme kavuşturduğunu’ söyledi.

2012 yılında ABD, 42 Kızılderili kabilesiyle benzer şekilde anlaşmaya varmış, bunun karşılığında toplamda yaklaşık 1 milyar dolar ödeme yapmıştı.

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.