ABD’den topraklarını kötü kullandığı yerlilere rekor tazminat

ABD yönetimi, Kızılderili kabilesi Navajolarla vardığı anlaşma kapsamında, topraklarının kötü kullanıldığı suçlamasıyla yönetime karşı dava yürüten kabileye 554 milyon dolarlık tazminat ödemeyi kabul etti.

Bu, ABD’nin bugüne kadar bir yerli kabileye ödediği en büyük miktar.

navajo-riders-3
Fotoğraf: Jim Caffrey

Kabile ABD yönetimini, topraklarındaki doğal kaynakları kötü yönetmekle suçluyordu. Bu suçlama 50 yıldan daha öncesine kadar uzanan dönemdeki uygulamaları kapsıyor.

Kabile, varılan anlaşmayla açtığı davadan vazgeçti.

ABD daha önce de Kızılderili kabileleriyle toprakları ve ürünlerinin kullanımı konusunda çeşitli anlaşmalara varmıştı.
ABD’nin en büyük yerli kabilesi olan Navajoların yaklaşık 300 bin üyesi var.

Kabilenin elinde bulunan yaklaşık 5,7 milyon hektarlık alan; tarım, madencilik ve petrol ile doğal gaz üretimi amacıyla ABD yönetimine kiraya verilmişti.

Navajo Ulusu Başkanı Ben Shelly anlaşmayı, ‘kabilenin egemenliği açısından zafer’ olarak değerlendirdi.Shelly, ‘bunun uzun ve zorlu bir süreç sonunda kazanıldığını’ söyledi.

Navajo kabilesi, bu anlaşmanın, kabilenin ABD yönetimini gelecekteki uygulamalarıyla ilgili ya da ayrıca su ve uranyum kirliliğiyle ilgili muhtemel taleplerle dava etmekten alıkoymayacağını söylüyor.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, anlaşmayı ‘tarihi’ olarak değerlendirdi ve ‘ABD ve Navajolar arasındaki uzun süren anlaşmazlığı çözüme kavuşturduğunu’ söyledi.

2012 yılında ABD, 42 Kızılderili kabilesiyle benzer şekilde anlaşmaya varmış, bunun karşılığında toplamda yaklaşık 1 milyar dolar ödeme yapmıştı.

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

EN ÇOK OKUNANLAR