ManşetTürkiye

ABD’den Gezi iddianamesine tepki

0

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki Gezi olayları soruşturmasında işadamı Osman Kavala dâhil 16 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame nedeniyle “ciddi şekilde kaygılı olduğunu” duyurdu.

Türkiye’de Gezi olaylarıyla ilgili soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede aralarında tutuklu Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 şüpheli için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmesine ABD’den tepki geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin söz konusu gelişme nedeniyle “ciddi şekilde kaygılı olduğu” belirtildi. Palladino, “İfade özgürlüğü hakkını kullanmak, ağırlaştırılmış müebbetle sonuçlanmamalı” ifadesini kullandı.

ABD’li sözcü, “İfade, barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğü haklarını kullanabilmek sağlıklı bir demokrasinin temelidir. Türkiye’yi bu özgürlüklere saygı duymaya ve keyfi şekilde tutulan bu kişileri serbest bırakmaya davet ediyoruz” diye ekledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 657 sayfalık iddianamedeki 16 şüpheli arasında gazeteci Can Dündar, oyuncu Memet Ali Alabora ve mimar Mücella Yapıcı da bulunuyor. Yaklaşık 480 gün boyunca iddianamesiz cezaevinde tutulan Kavala dâhil tüm şüpheliler, 2013 yılındaki Gezi Parkı protestolarını finanse etmekle ve “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüsle” suçlanıyor.

Avrupa Konseyi ve Uluslararası Af Örgütü’nden Gezi İddianamesine sert tepki

Osman Kavala ve 15 hak savunucusu için ağırlaştırılmış müebbet talebi

.

(DW Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.