DünyaManşet

ABD’den BM Güvenlik Konseyi’nde Kudüs tasarısına veto

0

Mısır tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve ABD Başkanı Donald Trump’a Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımaktan vazgeçme çağrısı yapan karar tasarısı Washington tarafından veto edildi. Konseyin diğer 14 üyesi ise tasarıya destek verdi.

Bu ülkeler ABD dışındaki diğer daimi üyeler Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile geçici üyeler Bolivya, Mısır, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç, Ukrayna ve Uruguay.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi veto yetkisine sahip.

Bir karar tasarının Konsey’den geçmesi için ise 15 üye ülkeden en az 9’unun “Evet” oyu kullanması ve hiçbir daimi üyenin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Trump’ın 6 Aralık’ta açıkladığı karar, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını da öngörüyordu.

ABD’nin veto ettiği karar tasarısında ise Kudüs’ün statüsü konusunda alınan herhangi bir kararın “hiçbir yasal etkisi olmadığı”, “geçersiz olduğu” ve “geri alınması gerektiği” belirtiliyordu.

Tasarıda ayrıca tüm ülkelere Kudüs’te büyükelçilik açmaktan kaçınmaları ve kentin statüsüyle ilgili BM kararlarına uymaları çağrısı yapılıyordu.

ABD Büyükelçisi Haley: Bu tasarı hakaret

ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, Konsey’e sunulan karar tasarısını “hakaret” olarak nitelendirdi. Nikki Haley, “Bugün burada tanık olduğumuz şey asla unutulmayacak” dedi. Haley tasarının, “BM’nin İsrail-Filistin sorunun çözümüne yönelik çabalara yarardan çok zarar vermesinin bir diğer örneği olduğunu” söyledi.

Pence Çarşamba günü Kudüs’te

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Çarşamba günü Kudüs’ü ziyaret edecek. Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise Trump’ın kararı sonrası Pence ile görüşmeme kararı almıştı. İsrail, Kudüs’ün batısını 1948’de, doğusunu ise 1967’deki savaşlarda işgal etmişti ve kentin tümünü “bölünmez başkenti” olarak görüyor. Filistinliler ise Doğu Kudüs’ün gelecekte kurmak istedikleri devletin başkenti olmasını istiyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: BM Genel Kurulu süreci başlayacak

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki vetosu sonrası Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Kalın açıklamasında, “Şimdi BM Genel Kurulu süreci başlayacak” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, “ABD’nin Kudüs’le ilgili kararının iptali için BM nezdinde de girişimler başlatıyoruz. Önce BM Güvenlik Konseyi’nde, orada bir veto olursa BM Genel Kurulu’nda bu haksız kararın iptali için çalışacağız” demişti.

Erdoğan ayrıca Türkiye’nin Doğu Kudüs’te büyükelçilik açmak istediğini vurgulayarak, “İnşallah o günler de yakın ve büyükelçiliğimizi hayırlısıyla orada açacağız” diye konuşmuştu.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.