Kategoriler: Dünya

ABD’deki hortum felaketinde cesetler ‘fazla’ sayılmış

ABD’nin Oklahoma bölgesinde etkili olan hortum felaketinde daha önce açıklandığı gibi 91 kişinin değil, 9’u çocuk 24 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

ABD’de en son 1999 yılında çok şiddetli yaşanan hortum önceki günden itibaren Oklahoma’nın Moore bölgesinde etkili oldu. Daha önce can kaybının 50 ile 90 arasında olduğu yönünde yapılan açıklamalar eyalet yetkililerince düzeltildi. Oklahoma eyalet yetkililerince yapılan yazılı açıklamada, hortum felaketinde 9’u çocuk 24 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Hortumun en fazla yıkıma neden olduğu Moore bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Olay yerine yardım kuruluşları ve resmi yetkililer dışında kimse alınmıyor.

HORTUMUN HIZI
Bazı çiftliklerdeki atları bile metrelerce havaya sürükleyerek ölümüne sebep olan hortumun hızının saatte 321 kilometreyi, genişliğinin de 2,1 kilometreyi bulduğu saptandı.

Moore bölgesinde hayatı felç eden ve 45 dakikada 24 kişinin ölümüne neden olan hortumun yol açtığı zararın yaklaşık 1 milyar dolar olarak belirlendi.

Yetkililer, vatandaşları, sokağa çıkmama ve güvenli bölgelere doğru yönlendirmek konusunda sık sık bilgilendirirken, ülke genelinde düzenlenen yardım kampanyaları da devam ediyor.

OKLAHOMA’DAKİ TÜRKLERDEN YARDIM
Oklahoma eyaletinde yaşayan Türk vatandaşları ile üye oldukları sivil toplum örgütleri de felaketzedeler için düzenlenen yardım kampanyalarına destek verdi.

Oklahoma Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Abdülkadir Akkuş, bölge halkı için acil ihtiyaç duyulan, su, battaniye, çocuk bezi, yiyecek başta olmak üzere, maddi ve ayni yardım kampanyası başlattıklarını belirterek, bölgedeki, belediye ve polis yetkilileri ile koordineli bir şekilde hareket edip Türklerden oluşan bir grup gönüllüyü olay yerindeki çalışmalara katılmak üzere yönlendirdiklerini bildirdi.

Akkuş, “Hortum bize 10 mil uzaklıkta gerçekleşti. Biz yolculuk sırasında hortumun bir ara etkisinde kaldık. Ani bastıran yağmur neticesinde hiçbir yeri göremiyorsunuz. Hortumun, nereden gelip nereye gideceği de belli olmadığından, önlem almak veya kaçmak da elde değil” dedi.

Oklahoma Eyalet Üniversitesi öğretim üyesi ve Oklahoma Türk-Amerikan Derneği Başkanı Prof. Dr. Dursun Delen de bölgede bin 500 civarında Türk’ün yaşadığını, olaydan zarar gören Türk ailesi bulunmadığını kaydetti.

Delen, “1999’da da buna benzer bir felaket olmuştu, bu sefer de halk uyarıldı fakat bu denli bir yıkım kimse beklemiyordu” diye konuştu.

Bölge halkının bazılarının evinin bahçesine kazdığı sığınak sayesinde kurtulduğunu aktaran Delen, bir ilkokulda hayatını kaybeden çocukların ölüm sebebini ise şöyle aktardı:

“Eyalet yasalarına göre, bu tarz afetlerin yaşanması ve uyarı sirenlerinin çalması durumunda yetkililer, prosedür gereği, okul ve benzeri binalar ana kapılarını kilitlemek zorunda. Okul binasından çıkamayan öğrenciler, okulun korunaklı bir bölümünde tutulmuş. Ancak, binanın tamamen yıkılması, ölümlerin yaşanmasına sebep oldu.”

(Ajanslar)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi