DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

ABD’de üçüncü koronavirüs aşısına da onay verildi

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) Biontech/Pfizer ve Moderna aşılarının ardından Johnson&Johnson firmasının geliştirdiği, tek doz halinde yapılan koronavirüs aşısının kullanımına da izin verildi.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi‘nin (FDA) onay vermesiyle birlikte Johnson&Johnson’ın geliştirdiği koronavirüs aşısı, ülkede acil kullanım onayı alan üçüncü aşı oldu. Bununla birlikte, ülkede ilk defa tek dozluk bir koronavirüs aşısı FDA tarafından onaylandı.

ABD, şirketle 1 milyara 100 milyon doz aşı anlaşması yaptı. Şirket ise bu miktarı yılın ilk yarısında teslim etmeyi amaçlıyor.

Firma, bu yıl içinde 1 milyar doz aşı teslim edebilir

Firma, FDA’nın onayının ardından bir hafta içinde 3-4 milyon doz aşı teslim edebileceğini açıklamıştı. Şirket, ayrıca bu yıl içinde 1 milyar doz aşı teslim etmeye hazırlanıyor.

Johnson&Johnson firması, Avrupa İlaç Ajansı‘na (EMA) kullanım izni başvurusu yapmıştı. Ajansın, mart ayı ortasına kadar aşının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kullanımına izin verip vermeyeceğine karar vermesi bekleniyor.

AB, firmayla 400 milyon doz aşı alma anlaşması yapmıştı.

Dünya genelinde son olarak Bahreyn aşıya acil kullanım izni vermişti.

Aşının etkinlik oranı

Firma, ocak ayında 44 bin kişi üzerinde yaptıkları klinik deneylerin sonucunda, aşının orta dereceli ve ağır koronavirüs vakalarına karşı yüzde 66 oranında koruma sağladığını belirtmişti.

Ayrıca, firmanın yaptığı açıklamada, aşının uygulanmasından 14 gün sonra koronavirüs sebebiyle hastanede tedavi görme olasılığının yüzde 85, 28 gün sonra da yüzde 100 oranında azaldığı kaydedilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.