ManşetDünya

ABD’de polis yine siyah bir vatandaşı öldürdü: Philadelphia ayakta

0

Amerika Birleşik Devletleri’nin Philadelphia kentinde elinde bıçak tutan bipolar siyah gencin polis tarafından 14 el ateş edilerek öldürülmesinin ardından başlayan protestolar ikinci gününe girdi.

Gösterilerin kısa sürede polisle çatışma haline döndüğü Philadelphia’ya ilave polis çevik kuvvetlerinin yanı sıra Ulusal Muhafızlar da konuşlandırıldı. Protestolar, New York şehrine de sıçradı.

Neler yaşandı?  

26 Ekim Pazartesi günü Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde yaşanan olayda, silahlı bir kişiyle ilgili ihbar aldıklarını söyleyerek olay yerine giden iki polis memuru, üzerlerine bıçakla yürüyen 27 yaşındaki Walter Wallace Jr.’ı Bıçağı bırak” diye uyardı.

Daha sonradan psikolojik bir problem yaşadığı öğrenilen Wallace, annesi tarafından durdurulmaya çalışılırken polis tarafın 14 el ateş edilerek öldürüldü. Polisin vurma anlarını o anda bölgede olan bir vatandaş ise videoya aldı.

 

Videoda polisin uyarıda bulunduğu, Wallace’ın ise uyarıyı dinlemediği görülüyor. Bu sırada annesinin ise Wallace’ın elinden bıçağı almak için onu ikna etmeye çalıştığı ve bu sırada iki beyaz polisin aralarında mesafe varken siyah gence ateş etmeye başladığı görüntüleniyor.

Polis merkezinden yapılan açıklamada olay ile ilgili soruşturma başlatıldığı duyurdu. Olayın ardından polisin kimliği gizlendi ve konuyla ilgili olaya tanık olan başka kimsenin yaralanmadığı bilgisi dışında herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Salı akşamı binlerce kişi Wallace için yürüdü

CNN’in aktardığına göre yaşanan olayın duyulmasının ardından Philadelphia’da büyük çaplı bir gösteri başladı. Salı günü kentin Cobbs Creek bölümünde toplanan yüzlerce kişi yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşte sık sık “Kimin sokağı? Bizim sokağımız!” ve “Siyah yaşamlar değerlidir” sloganları atıldı.

Ancak barışçıl protesto polis merkezinin orada bir grup polis ile karşılaşıldığında şiddetli bir hale döndü. Polis tarafından yapılan duyuruda bölgede yaşayanların evlerine dönmesi talep edildi.

Göstericiler polisi kovaladı

Polise çeşitli taş ve şişe gibi cisimler atıldı, polis araçları ateşe verildi. Zaman zaman polislerin göstericilerden kaçmak durumunda kaldığı görüntüler kameralara yansıdı.

En az 30 polis yaralandı

Protestocuları yağma ve soygunla suçlayan polis, ilk geceki çatışmalarda 30 memurun yaralandığını duyurdu. Bir yaralanma olayı ise 52’nci sokak ile Walnut sokağının kesişiminde polis ile göstericilerin karşı karşıya geldiği bir anda bir aracın polislerin üzerine aracı sürmesiyle gerçekleşti.

Sputnik’in aktardığına göre yerde hareketsiz yattığı görülen polis memurunun bacağının kırıldığı ve hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

 

Demokrat Partili Pennsylvania Valisi Tom Wolf ise, pazartesi gecesi polisin saldırıya uğraması ve dükkanların yağmalanmasını gerekçe göstererek, polisin mülkü korumasına ve olayları bastırmasına yardımcı olması için Ulusal Muhafızları konuşlanmakla yetkilendirdi.

Walter’ın ailesi: Ambulans yerine polis geldi

Walter Wallace’ın ailesi, gencin bipolar bozukluğunun olduğunu, ve olayın yaşandığı dakikalarda Wallace’ın bir kriz geçirdiğini söyledi.

Bunun üzerine ambulans çağırdıklarını belirten aile, ambulans yerine polisin geldiğini ve kendilerine Wallece’ın sağlık sorunu söylenmesine rağmen  siyah gence ateş ettiklerini söyledi.

‘Neden şok tabancası kullanmadılar?’

Oğlunun öldürülmesine tepki gösteren Walter Wallace’ın babası ise “Oğlumun ruh sağlığı sorunları vardı. Onu neden vurdular? Annesi sakinleştirmeye çalışıyordu. Neden elektro şok tabancası kullanmadılar” ifadelerini kullandı.

Salı gecesi CNN’in yayınına katılan baba ayrıca eylemcilerden protestolarını barışçıl bir şekilde sürdürmesini ve oğlunun anısını onurlandırmasını istedi. Waller’ın babası yaptığı açıklamada “Tüm bu şiddet ve yağma. Bu yağma ve kaos olayıyla oğlumda ve ailemde kötü bir iz bırakmak istemiyorum” dedi. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.