ManşetDoğaİklim Krizi

ABD’de hortum ve fırtına felaketinde 11 kişi öldü

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) güneyinde pek çok eyalette etkili olan hortum ve fırtınalar en az 11 kişinin ölümüne neden oldu. Teksas, Alabama ve Louisiana başta olmak üzere çok sayıda eyalette yaşanan felaketler sonucunda 257 binden fazla evde elektrik kesintisi yaşanırken binlerce uçak seferi de iptal edildi.

Teksas eyaletinde hortum ve fırtına dışında yoğun kar yağışı ve yer yer golf topu büyüklüğünde dolu yağışı uyarısı verildi.  Yollardaki buzlanmanın da onlarca trafik kazasına neden olduğu bildirildi. Bu kazalardan birinde,  Louisiana eyaletinde bir konteyner evin hortum tarafından 60 metre havada savrulduğu ve enkaz haline gelen evden bir çiftin cesetlerinin çıkarıldığı belirtildi.

İklim krizi ile fırtınalar daha da şiddetleniyor

İklim ve Enerji Çözümleri Merkezi (C2ES) ABD’de görülen fırtınaların şiddetinde son 20 yılda büyük bir artış gösterdiğini belirtiyor. Kullanılan modellemelere göre 1966-2009 yılları arasında görülen ortalama yıllık fırtına sayısı 11 iken, 2000-2013 yılları arasında gelindiğinde bu sayı 16’ya çıktı.

C2ES, fırtınaların şiddetinde ve sayısındaki değişikliklerin iklim krizinin etkilerinden kaynaklandığını kaydetti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.