DünyaManşet

ABD’de ilk yerli bakana Senato’dan onay

0
ABD Kongresi üyesi Deb Haaland‘ın içişleri bakanlığı, Senato’da Pazartesi günü yapılan oylamada oy çokluğuyla kabul edildi. Senato Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 40 “hayır” oyuna karşılık 51 “evet” oyu alan Haaland, böylece Amerikan siyasi tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.
 
İlk yerli içişleri bakanı, yemin ettikten sonra Demokrat Başkan Joe Biden‘ın kabinesindeki görevine başlayacak.
 
New Mexico‘lu Demokrat politikacı Haaland, Pueblo of Laguna adlı  kabileye mensup. Haaland, Kasım 2018’deki Kongre ara seçimlerinde New Mexico eyaletinde kazanarak, Kansas‘tan seçilen Sharica Davids ile beraber Kongre’nin ilk iki Amerikan yerlisi kadınından biri olmuştu.

İklim değişikliğine karşı yenilenebilir enerjiyi savunuyor

ABD’de yaklaşık 70 bin personeli bulunan İçişleri Bakanlığı, federal düzeyde ülkedeki iç idareden sorumlu bakanlık olarak görev yapıyor. Doğa rezervlerinin belirlenmesi ve işletilmesi, kaya gazı sondajları (Fracking), milli parklar gibi konular, bu bakanlığın sorumluluğunda bulunuyor. Haaland önceki açıklamalarında iklim değişikliği karşısında yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vereceğini dile getirmişti. 

Yaklaşık 1,9 milyon yerli ile ilgili önemli konular da içişleri bakanlığının sorumluluk alanında. Haaland’in yerlilerle ilgili  çeşitli projelere imza atması ve ülkedeki yerlilerin siyaset vitrinindeki yüzü olması bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.