İklim Krizi

ABD’de iklim değişikliğine karşı karbon salımı kısıtlamaları şimdilik güvende

0
ABD'nin bazısı iyice yaşlanan kömürlü santralleri ve bunları destekleyen iklim inkârcısı eyaletler EPA'i dava ediyor.

ABD‘de Başkan Obama yönetiminin en büyük iklim başarılarından bir olan kömür santrallerinin iklim değişikliğine yol açan karbondioksit salımlarına Temiz Hava Kanunu çerçevesinde getirdiği kısıtlamalara karşı dava, Perşembe günü Washington DC Federal Temyiz Mahkemesi‘nde görülmeye başladı.

ABD'nin bazısı iyice yaşlanan kömürlü santralleri ve bunları destekleyen iklim inkârcısı eyaletler EPA'i dava ediyor.

ABD’nin bazısı iyice yaşlanan kömürlü santralleri ve bunları destekleyen iklim inkârcısı eyaletler EPA’i dava ediyor.

Kömür sanayii ve 15 eyaletin müşteki avukatları, yönetmelikçe getirilen ve yüzlerce kömürlü termik santralin nihayetinde kapanmasıyla neticelenecek kurallara karşı bunun emsali olmayan ve enerji sanayiini temelden etkileyecek bir uygulama olduğunu savunarak karşı çıktılar. Divandaki üç yargıcın ikisi ise henüz kuralların son hâlini almamış olmasını gerekçe göstererek bu iddiayı reddettiklerini söylediler; ancak uzun nefesli olacağı şimdiden belli davanın görülmeye devam etmesine karar verdiler.

Federal sistem dahilinde eyaletlerin ekonomi siyasetlerine doğrudan müdahale etmesi çok güç olan Obama yönetiminin Çevre Koruma Ajansı (EPA) üzerinden ve Temiz Hava Kanunu çerçevesinde getirmeyi başarabildiği termik santral sera gazı salım sınırlamaları, ülkenin iklim değişikliği ile mücadelesinin çok önemli bir ayağı ve salım indirim hedeflerini tutturması için hayati önemde.

(Yeşil Gazete,The Guardian, The New York Times)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.