DünyaManşet

ABD’de ‘çıplak oy’a karşı Demokrat ünlülerden çıplak video

0

ABD’de 3 Kasım başkanlık seçimine bir aydan kısa süre kala, Başkan Donald Trump‘ın “hile yapılacağı”nı iddia ettiği posta yoluyla oy kullanma konusunda farkındalık yaratmak isteyen Holywood ünlüleri harekete geçti. 

Aralarında Chris Rock, Tiffany Haddish, Amy Schumer, Josh Gad, Sarah Silverman, Mark Ruffalo, Chelsea Handler, Ryan Bathe ve top model Naomi Campbell‘ın da bulunduğu Demokrat Partili ünlüler, kameranın karşısına çıplak geçtikleri videoda,postayla kullanılan oyların ‘çıplak oy’ (naked ballot) durumuna düşüp geçersiz sayılmaması için yapılması gerekenleri anlattı. 

Sputnik‘in aktardığına göre, ‘Çıplak oya karşı çıplak ünlüler’ hareketi, en önemli kararsız eyalet konumundaki Pennsylvaniya‘da bir mahkemenin eyaletin gönderdiği gizlilik zarflarının içine konulmadan sadece posta zarfıyla yollanan oy pusulalarının ‘çıplak oy’, yani geçersiz sayılacağı kararının ardından geldi. Seçim uzmanları, bu yargı kararının Demokrat Parti adayı Joe Biden‘a Pennsylvania’yı kaybettirebileceğini belirtiyor. 

‘Soyun ve oy ver’

Videoda ünlü kadın komedyen Sarah Silverman, eliyle göğsünü kapamış halde “Arkamda erkek yok, bunlar benim ellerim. Dürüst olmak gerekirse ellerimi memelerimle kapatmak isterdim, ama durum bu” diye konuştu. Bir diğer ünlü kadın komedyen ve aynı zamanda Demokrat Parti’nin Senato’daki azınlık lideri Chuck Schumer’in kuzeni Amy Schumer de, “Soyun ve oy ver” dedi.

‘Oyu emanet etme uygulaması’ da tartışılıyor

ABD’de on milyonlarca seçmenin kullanması beklenen posta oylarıyla ilgili ‘ballot harvesting’ tartışması da yaşanıyor. Trump, Demokrat Partilileri bu yolla da seçimlerde hile yapmakla suçluyor.

Posta yoluyla oy kullanan seçmenin oy pusulasını doldurup bir zarfa koymak, zarfın arkasını imzalamak gibi gerekli tüm güvenlik önemlerini yerine getirmesi, böylece seçim yetkililerinin kimin oy kullandığını doğrulayabilmesine imkan vermesinin ardından bir başkasına emanet etmesi, bu kişinin de oy pusulasını bir posta merkezine veya seçim merkezine bırakması uygulamasına, ‘ballot harvesting’ deniliyor. Oy toplayanlar da genelde bir partinin kampanya aktivistleri oluyor.

Pek çok eyalette yasal olan bu uygulamaya pandemi nedeniyle evde kalması gerekenlerin çoğalmasıyla rağbet arttı. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.