DünyaBilim-TeknolojiManşet

ABD’de bilim dergileri yüzyıllık geleneklerini bozuyor: Joe Biden’a oy verin

0
Görsel: Climate-xchange

Amerika Birleşik Devletleri‘nde 3 Kasım’da gerçekleşecek ve dört yıl boyunca ülkenin ve belki de gezegenin geleceğini belirleyecek başkanlık seçimleri yaklaşırken bilimsel dergiler de politika konusunda yüzyıllar boyunca sürdürdükleri sessizliklerini bozma kararı aldı.

Aralarında Nature, The New England Journal of Medicine, ve Scientific American gibi köklü bilim dergileri okurlarından Donald Trump ve Joe Biden arasında gerçekleşecek başkanlık yarışında Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden‘ı seçmelerini istedi.

208 yıldır seçimde taraf tutmamıştı

The New England Journal of Medicine, 1812’den beri sahip olduğu partizan olmayan konumunu, seçmenleri yönetiminin başarısızlıkları üzerine Trump’ı devirmeye çağıran “Liderlik Boşluğunda Ölmek” başlıklı bir yazı ile bozdu.

Derginin 34 editörü tarafından imzalanan yazıda “Liderlerimiz büyük ölçüde eylemleri için dokunulmazlık talep ettiler. Ama önümüzdeki bu seçim bize yargılama gücü veriyor” ifadeleri yer aldı.

‘Bilime değil şarlatanlara yöneldi’

Koronavirüsün hükümetin liderlik yeteneğinin test edilebileceği bir alan sunduğu belirtilen yazıda ABD’nin kapasitesi ve teknolojisi gereği diğer ülkelere kıyasla daha fazla avantajı olmasına rağmen bu testten kaldığı ve 200 binin üzerinde insanın yaşamına mal olduğu belirtildi.

Yazıda Trump’ın bilime karşı açtığı savaşa ilişkin ise “Mevcut liderlerimiz, bilime ve hükümete olan güveni azaltıyor ve kesinlikle onlardan daha uzun süre etkili olacak zararlara neden oluyorlar. Yönetim, uzmanlığa güvenmek yerine, gerçeği gizleyen ve düpedüz yalanların ilan edilmesini kolaylaştıran bilgisiz ‘kanaat önderlerine’ ve şarlatanlara yöneldi” eleştirisinde bulunuyor.

Scientific American: Bugüne kadar hiç bir başkan adayını desteklememiştik

Scientific American ise 1 Ekim tarihinde yayınladığı “Scientific American Joe Biden’ı destekliyor” başlıklı yazısında “175 yıllık tarihimizde bugüne kadar hiçbir başkan adayını desteklememiştik” ifadelerine yer verdi.

Yazıda “Bütün kanıtlar ve bilim, Donald Trump’ın ABD’ye ve halkına büyük zarar verdiğini gösteriyor. Çünkü Trump, kanıtları ve bilimi reddediyor” ifadeleri kullanıldı.

Görsel: Ross MacDonald

‘Trump, halka yalan söyledi’

Bunun en büyük göstergesinin koronavirüs salgını olduğu belirtilen yazıda, Trump’ın kendisine yapılan uyarıları defalarca görmezden geldiği ve halka yalan söylediği söylendi.

Yazıda “Trump, hastalığın ölümcül tehdidi hakkında kamuoyuna defalarca yalan söyledi ve bunun ciddi bir endişe olmadığını söyledi. Bunun daha ölümcül ve son derece bulaşıcı olduğunu bilmesine rağmen ‘Bu bir grip gibidir’ dedi” denildi.

Hem koronavirüs hem de iklim krizine karşı mücadele konusunda Biden’ın daha güvenilir olduğu belirtilen yazı “Trump’ı dışarı atmanın ve verileri takip etme ve bilim tarafından yönlendirilme konusunda temiz bir sicili olan Biden’ı seçme zamanı” çağrısıyla sona erdi.

Nature: Bilimin baltalanmasına izin veremeyiz

Bilim dergileri tarafından yapılan bu atağa son olarak Nature da dahil oldu. 14 Ekim’de “Nature ABD Başkanı olarak neden Joe Biden’ı destekliyor?” başlıklı bir yazı yayınladı.

Yazıda “Durup bilimin baltalanmasına izin veremeyiz. Joe Biden’ın gerçeğe, kanıta, bilime ve demokrasiye olan güveni, onu ABD seçimlerinde tek seçenek haline getiriyor” ifadeleri kullanıldı.

‘Yanıldık’

Trump 2016’da başkanlık koltuğunda kaleme aldıkları bir yazıyı hatırlatan dergi, o zamanlar ABD’deki denge ve denetleme mekanizmasına güvendiklerini o yüzden Trump’ın yol açabileceği zarara karşı daha optimistik olduklarını söyledi.

Yazının devamında ise “Ne kadar yanıldığımız ortaya çıktı” ifadeleri yer aldı.

Trump’ın koronavirüs ve iklim krizlerini ele alış biçimlerinin verdiği zarara değinilen yazı, “Joe Biden’a gerçeğe, kanıta, bilime ve diğer demokrasi kurumlarına olan güveni yeniden sağlama, bölünmüş bir ulusu iyileştirme ve Amerika Birleşik Devletleri’nin dünyadaki itibarını yeniden inşa etme için görevine acilen başlama fırsatı verilmelidir” ifadeleriyle son buldu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.