DünyaKadınManşet

ABD’de aralık ayında 140 bin işgücü kaybı yaşandı: Hepsi kadın

0
Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri’nde aralık ayı işgücü istatistikleri açıklandı. Buna göre koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik durgunluk sebebiyle bir ay içerisinde 140 bin iş gücü kaybı yaşandı.

Verilerin iş gücü üzerindeki koronavirüs kırılganlığı dışında gösterdiği bir şey daha var: Artan cinsiyet eşitsizliği. Yapılan açıklamada 156 bin kadının işten çıkarıldığı, 16 bin erkeğin ise yeni iş bulduğu belirtildi.

Kadınlar daha kırılgan sektörlerde

Pandemi başlangıcından bu yana kadınlar 5.4 milyon iş kaybı yaşarken erkeklerde ise bu sayı 4.4 milyon oldu. 2020 yılının başlarında kadınlar piyasada oldukça eşit bir şekilde yer alıyordu ve çalışanların yüzde 50.03’ünü kadınlar oluşturuyordu. Ancak pandemiyle birlikte kadın çalışanların sayısı erkeklerden 860 bin daha az hale geldi.

Yaşanan bu büyük farkın en büyük sebeplerinden biri kadınların pandemiden en çok etkilenen üç sektörde çalışması: Eğitim, konaklama ve tekstil.

Kadın Politikaları Enstitüsü Başkanı Nicole Mason açıklamasında “Pandemiyi kontrol altında tutmuyoruz. Okullar ve gündüz bakım evleri kapanmaya devam ediyor ve kadınların işgücüne yeniden girme ve işleri sürdürme yeteneklerini etkileyen şeyin bu olduğunu biliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Siyah ve Latin kadınlar daha çok etkileniyor

Serbest meslek sahiplerinin de dahil edildiği başka bir araştırma ise kadınlar arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Buna göre siyah ve Latin kadınlar aralık aylarında işlerini kaybeden kadınların büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

Kadınlar arasında Latinler şu anda yüzde 9.1 ile en fazla işsizlik oranına sahip olurken bunu yüzde 8.4 ile siyah kadınlar izliyor. Beyaz kadınlar ise yüzde 5.7 ile en düşük işsizlik oranına sahip.

Annelik ve iş arasında tercih

CNN Business’tan Annalyn Kurtz’ın haberine göre siyah ve Latin kadınlar orantısız bir şekilde pandeminin en zor sektörlerinde çalışıyordu. Bu işlerin genelinde evden çalışma veya hastalık izni gibi imkanlar bulunmuyordu. Okullar ve kreşler kapandığında ise kadınlar ebeveynlik ile çalışmak arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı.

Mason açıklamasında, “Bu sektörlerin esnekliğe sahip olma olasılığı daha düşüktür, bu nedenle işverenler esnek olmadığında veya kadınlar bakım sorumlulukları nedeniyle işe gelemediğinde işgücünden çıkmak zorundalar” ifadelerini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.