ABD ve Çin de Paris iklim anlaşmasını onayladı

ABD ve Çin, Paris küresel iklim anlaşmasını onayladı. Çin ve ABD, küresel karbon salımının yüzde 40’ndan sorumlu. Çin dünyada en fazla karbondiyoksit emisyonu olan ülke.

73

Aralık’ta Paris’te 200’e yakın ülkenin katılımıyla yapılan iklim konferansında, küresel sıcaklık artışının yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulmasını konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Resmi haber ajansı Şinhua’ya göre, Çin Halk Meclisi Daimi Komitesi üyeleri bir hafta süren toplantılarının ardından Paris Anlaşması’na onay verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da anlaşmanın onaylandığı bildirildi.

ABD Başkanı Barack Obama, G20 zirvesi için Hangzhou kentine gelişinde yaptığı açıklamada, Paris anlaşmasını “Gezegenimizi dönüştürecek bir soruna karşı en iyi çözüm” olarak niteledi.

Paris anlaşması, dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması. Anlaşma, küresel karbon emisyonlarının yüzde 55’inden sorumlu olan en az 55 ülkenin iç onay sürecini tamamlamasından sonra yürürlüğe girecek.

Anlaşmayı şimdiye kadar 23 ülke resmen onayladı. Bu ülkelerin toplam karbon emisyonları küresel salımın sadece yüzde birine denk geliyordu.

350.org Genel Direktörü May Boeve, “1.5° ya da 2.0°C hedeflerini tutturmak için tek yol kömür, petrol ve gazı yerin dibinde tutmak”

350.org Genel Direktörü May Boeve
350.org Genel Direktörü May Boeve

ABD Başkanı Obama ve Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Xi Jinping’in geçen senenin Paris Anlaşması’na katılımıyla ilgili açıklamaya yönelik 350.org Genel Direktörü May Boeve da açıklamalarda bulundu.

Eğer hükümetler gerçekten taahhütlerine sadık kalırsa, Paris Anlaşması fosil yakıt endüstrisinin tabutuna çakılacak yeni çivi olabilir diyen Boeve, “1.5° ya da 2.0°C hedeflerini tutturmak için tek yol kömür, petrol ve gazı yerin dibinde tutmak. Umduğumuz her şeyi karşılamasa da, Paris Anlaşması’nın uygulanması enerji sektörünü kökten değiştirecek. ABD-Çin açıklaması yatırımcılara iklim riskini ciddiye almaları ve fosil yakıt şirketlerinden yatırımlarını çekmeleri için bir uyarı daha gönderiyor” diye konuştu.

Anlaşmanın sevincini sürerken, hükümetlerin imzaladığı, yaptığı ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerini engellemek için asıl ihtiyacımız olan değişim azmi arasında halen çok tehlikeli farklar bulunduğunu aklımızda tutmamız gerektiğinin da altını çizen 350.org Genel Direktörü May Boeve, “İklim hareketi olarak tüm dünyada hükümetleri koydukları hedeflerin de çok ötesine gitmeleri ve %100 yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmaları için zorlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Dünya karbon salımının neredeyse yarısı: ABD ve Çin

ABD ve Çin beraber dünyanın karbon salımının %40’ına tekabül ediyor. Anlaşmayı onaylamaları, anlaşmanın bu sene yürürlüğe girmesini oldukça mümkün kılıyor.

 

(BBC Türkçe, 350.0rg)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kentlerde ve İstanbul’da taksi meydan savaşları

Bunca yıl taksi sayısı artışının önünü kapatan iktidar bloğu neden bu defa izin verdi? Değişen nedir?

Enflasyon, fiyatlar ve döviz kurları

Enflasyonun fiyatlar üzerinde yarattığı tahribat yanı sıra kurlara müdahale edilerek ekonomideki dengelerin iyice bozulması insanların ve firmaların önündeki belirsizlikleri daha da artırdı.

[İklim Masası] Karbon kredileri emisyonları azaltmada işe yarıyor mu?

Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin 2023 İzleme Raporu'na göre, karbon kredileri çoğunlukla etkili olmadığı gibi, gerçek karbonsuzlaşma çalışmalarını da yavaşlatma riski taşıyor.

Yurttaşlar, sokakta yaşayan hayvanlar için 1 Eylül’de Yenikapı’da mitingde!

Yaşam hakkı savunucuları, sokakta yaşayan hayvanları toplanarak barınaklara gönderilmesin ve öldürülmesinler diye; hayvanların haklarını korumak adına, 'katliam yasasına' karşı İstanbul'da bir araya geliyor.

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

EN ÇOK OKUNANLAR