ManşetTürkiye

ABD ve AB’den Türkiye’ye yaptırım hazırlığı

0

ABD Kongresi’nde Senato’nun ardından Temsilciler Meclisi’nde de Türkiye’nin Suriye operasyonuna karşı bir yaptırım tasarısı sunuluyor. Avrupa Konseyi de önümüzdeki hafta yaptırım konusunu tartışacak.

Türkiye‘nin Suriye‘nin kuzeyine düzenlediği “Barış Pınarı Harekâtı” ile ilgili olarak ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen’ın üzerinde uzlaşı sağladığı Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısının ardından, Temsilciler Meclisi’nden 29 Cumhuriyetçi Kongre üyesi de benzer bir yaptırım yasa tasarısı sunacaklarını açıkladı.

Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy, Cumhuriyetçi Parti grubu denetçisi Steve Scalise ve diğer parti liderleri ‘Ankara’nın operasyonuna güçlü bir karşılık verilmesi gerektiğini’ savundu.

‘’Ciddi sonuçları olmalı’

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Liz Cheney yaptığı yazılı açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve rejimi, IŞİD’e karşı binlerce kayıp veren ve yurdumuzu korumamıza yardım eden Kürt müttefiklerimize acımasızca saldırdığı için ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalmalı” dedi.

“Bu yaptırımlar sadece Erdoğan’ın rejiminin kuzey Suriye’deki vahşi saldırılarına yönelik bir cevap değil. Kongre uzun zamandır rejimin Rusya gibi ABD düşmanlarıyla yaptığı iş birliğinden rahatsız” diyen Cheney, “Türkiye ona diğer müttefiklerimiz gibi davranmamızı istiyorsa, müttefikimiz gibi davranmaya başlamalı” ifadelerini kullandı.

AB de haftaya yaptırımları görüşecek

Türkiye’nin Suriye’ye operasyonuna karşı çıkan Avrupa Birliği’nin de (AB), Türkiye’ye yaptırımları ele alacağı açıklandı. Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Amelie de Montchalin, Avrupa Konseyi’nin önümüzdeki hafta bu konuyu görüşeceğini söyledi.

France Inter radyosuna konuşan Montchalin, “Bu konu önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi’nde tartışılacak. Yaptırımların masada olduğu açık” dedi. Fransız bakan, “Siviller, özgür Suriye güçleri ve bölgedeki istikrar açısından şoke edici bir durum karşısında aciz kalmayacağız” diye konuştu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.