ABD Temsilciler Meclisi “Ermeni Soykırımı’nın tanınması” tasarısını ve Suriye askeri operasyonu sebebiyle Türkiye’ye ekonomik yaptırım öngören tasarıyı oy çokluğuyla onayladı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Demokrat milletvekili Adam Schiff tarafından Nisan ayında sunulan Ermeni Soykırımı’nın tanınmasına ilişkin tasarı, 405 “evet” oyuna karşılık 11 “hayır” oyuyla Temsilciler Meclisi’nden geçti.
Kararda Ermeni Soykırımı‘nın resmi törenlerle anılması; ABD hükümetini Ermeni Soykırımı‘nı ya da herhangi bir soykırımı inkâr etmeye yönelik çabaların reddedilmesi ve Ermeni Soykırımı’na dair gerçeklerin eğitim yoluyla anlaşılmasının teşvik edilmesi maddeleri yer alıyordu.
Tasarı senatoda görüşülecek
Karar ile birlikte ABD Kongresi’nin bir kanadı olan Temsilciler Meclisi ilk defa 1915 yılı ile 1923 yılları arasında yaşanan olayları Ermeni Soykırımı olarak tanımış oldu. Kongrenin diğer kanadı olan Senato’da da yasa tasarısı görüşüldükten sonra oylama için tarih belirlenecek. Burada da onaylanırsa tasarı, ABD Başkanı Donal Trump’a iletilecek. Trump’ın tasarıyı onaylaması ya da veto etmesi için 10 günü olacak.
ABD anayasasına göre, Başkan tarafından veto edilen bir tasarının Kongre’nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadında üçte iki çoğunlukla bir daha kabul edilmesi halinde, veto da geçersiz kılınıyor.
Çavuşoğlu kararı Suriye’deki operasyona bağladı
Karar sonrası Twitter üzerinden açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Barış Pınarı Harekatı’yla büyük oyunu bozduk. Projeleri hüsrana uğrayanlar raflardaki köhne tasarılara sarıldılar. Bizden bu yolla intikam alacaklarını sananlar yanılıyorlar. Tarihi siyasete alet edenlerin bu utanç verici kararı; Hükümetimizin ve Halkımızın gözünde yok hükmündedir” dedi.
#BarışPınarıHarekatı’yla büyük oyunu bozduk. Projeleri hüsrana uğrayanlar raflardaki köhne tasarılara sarıldılar. Bizden bu yolla intikam alacaklarını sananlar yanılıyorlar.Tarihi siyasete alet edenlerin bu utanç verici kararı; Hükümetimizin ve Halkımızın gözünde yok hükmündedir!
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 29, 2019
Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise “İç politika saikleriyle alınmış olan bu kararın tarihi ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır… Bu kararın Türk Hükümeti ve halkı nezdinde hiçbir geçerliliği ve hükmü bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Yaptırım tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi
Diğer yandan, Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin Suriye‘nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonuna ilişkin Türkiye’ye bazı yaptırımlar getirilmesini öngören yasa tasarısını 16’ya karşılık 403 “evet” oyu ile onayladı.
Tasarıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve birçok bakanana yönelik ekonomik yaptırım öngörülüyordu. Yaptırımlar, Türk Silahlı Kuvvetleri‘ne herhangi bir satış veya destek yapan yabancı unsurları da kapsıyordu.
Tasarının yasalaşması için, tasarının Senatoda da aynı şekilde kabul edilmesi ve sonra Başkan Donald Trump tarafından onaylanması gerekiyor.