DünyaManşetSağlık

ABD maymun çiçeğini halk sağlığı acil durumu ilan etti

0

ABD hükümeti maymun çiçeği vakalarının artışıyla salgını halk sağlığı acil durumu ilan etti. 

Halk sağlığı acil durumu ilanı salgının yayılmasını engelleyecek önlemleri ve bu doğrultuda yapılacak çalışmaların hızlanmasını sağlayacak. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de dünya çapında maymun çiçeği vakalarının artmasından sonra en üst seviye acil durum uyarısında bulunmuştu. 

ABD’de maymun çiçeği vakalarının yoğun olarak New York’ta çıktığı bildirildi. New York’ta geçen hafta olağanüstü hal ilan edilmişti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) küresel olarak maymun çiçeği vakalarını web sitesinde yayınlıyor. 

CDC’nin son verilerine göre ABD’de 7 bin 101 vaka bulunuyor. 

ABD’yi 4 bin 577 vakayla İspanya, onu da 2 bin 839 vakayla Almanya takip ediyor. 

Dünya genelinde toplam vaka sayısı ise 26 bin 864 olarak görünüyor. Ancak bazı ülkelerdeki vaka sayısı veri setine yansımış değil. 

Türkiye’deki vaka sayısı ise en son beş olarak açıklanmıştı. 

Maymun çiçeği nedir?

Çiçek hastalığının (smallpox) bir varyasyonu olan maymun çiçeği (monkeypox) bir DNA virüs.

Araştırmacılar ilk olarak 1958’de laboratuvar maymunlarında tespit etttiği için bu adla anılsa da, kemirgenler gibi vahşi hayvanlardan veya enfekte insanlardan insanlara bulaştığı düşünülüyor. Aynı zamanda yakın temasla bulaşabildiği belirtiliyor.

Afrika’da bir yılda, tipik olarak kıtanın batı ve orta kesimlerinde ortalama birkaç bin vaka görülüyor.

Bu zamana kadar Afrika dışında görülen çok az sayıda vaka, Afrika’ya seyahatle veya enfekte hayvanların ithalatıyla ilişkilendirilebilmişti.

Fakat geçen hafta Afrika dışında tespit edilen vakaların sayısı – ki bu neredeyse kesin olarak artıyor – virüsün insanlarda hastalığa neden olduğu ilk kez keşfedildiği 1970 yılından bu yana, kıta dışında tespit edilen toplam vaka sayısını çoktan aştı. 

Nature dergisinden Max Kozlov‘un makalesine göre,  ABD Ordu Tıbbi Araştırma Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü‘nden virolog Jay Hooper, maymun çiçeğinin COVID-19 pandemisinden sorumlu virüs SARS-CoV-2 gibi olmadığını söylüyor.

Virüs, grip benzeri semptomlara neden olabiliyor, ayrıca genişlemiş lenf düğümleri oluşturarak  yüzde, ellerde ve ayaklarda belirgin sıvı dolu lezyonları tetikliyor.

Genelde çoğu insan, tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde maymun çiçeği hastalığından kurtuluyor, fakat özellikle risk gruplarında ağır vakalar ortaya çıkabiliyor. 

Maymun çiçeği belirtileri tipik olarak ateş, yoğun baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, düşük enerji, şişmiş lenf düğümleri ve deri döküntüsü veya lezyonlarıdır.

Bilim insanları neden tetikte, neler biliniyor?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.