Hayvan HaklarıManşet

ABD, köpekbalığı yüzgeci ticaretini yasaklamaya hazırlanıyor

0

Aktivistler memnun, bilim insanları şüpheli

Okyanus koruma Grubu Oceana‘nın kampanya direktörü Gib Brogan, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Limanlarımız artık  köpekbalığı yüzgeçleri için ticarete açık değil. Bu karar, onları tedarik zincirinden çıkaracak ve bunun küresel ‘yüzgeç pazarını’ bozmasını bekliyoruz.”

“Yanlış insanları balıkçılıktan uzaklaştırıyor, yanlış şekilde yapanlar için daha fazla pazar payına sahip olma fırsatları yaratıyor. İnsanlar bunun sorunları çözeceğini düşünüyor ama öyle olmayacak.”

Köpekbalıkları sadece yüzgeçleri için öldürülmüyor. Etleri, çeneleri ve derisi için de avlanıyorlar. Ancak hayvanların yüzgeçleri, diğer “parçalarına” göre özellikle Asya ülkelerine ihracatta çok daha fazla gelir getiriyor. Köpekbalığının türüne bağlı olarak, bir kilo yüzgeç yüzlerce dolara satılıyor,  bu da onu ağırlık olarak en pahalı “deniz ürünleri”nden biri yapıyor. 

The İndependent‘e konuşan New Jersey merkezli bir köpekbalığı avcısı olan Kevin Wark, yeni kuralların kendi gibi balıkçıları işsiz bırakacağını söyledi: Güney Çin Denizi‘nde ve dünyanın her yerinde çok sayıda yasadışı balıkçılık olabileceğini ve ABD’de birkaç olay olabileceğini anlıyorum, ancak burada çok sayıda çalışkan, dürüst adam var.” 

Bununla birlikte korumacılar, tıpkı ülkenin fildişi ticaretini yasaklamasının Afrika fillerini korumada çok önemli olması gibi, ABD’nin diğer ülkeleri benzer adımlar atmaya teşvik etmek için güçlü bir şekilde hareket etmesini savunuyor . İlk olarak 2017’de iki partiden bir grup milletvekili tarafından ortaya atılan yüzgeç avcılığı yasağı, hali hazırda Kanada’da da uygulanıyor. 

500’den fazla köpekbalığı türünün üçte birinden fazlası yok olabilir

Aşırı avlanma, 1970’lerden bu yana köpekbalığı türlerinde %71’lik bir düşüşe yol açtı. Yaban hayatı popülasyonlarını izleyen İsviçre merkezli bir grup olan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, dünyadaki 500’den fazla köpekbalığı türünün üçte birinden fazlasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor.

Geçen ay Panama‘da düzenlenen uluslararası vahşi yaşam konferansında, hükümetler, yalnızca yüzgeçleri için değil, aynı zamanda bazıları evcil hayvan mamasına dönüşen etleri için de giderek daha fazla avlanan 90’dan fazla köpekbalığı türüne yönelik ticaret kısıtlamalarını genişletmişti. 

You may also like

Comments

Comments are closed.