DünyaKadınManşet

ABD Kongresindeki kadınlar için çığır açan bir seçim miydi? Eh işte

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) gerçekleşen seçimde kadınlar da birçok önemli kazanım elde etti. Seçim pusulasında da birçok ilke imza atan kadınların hem senato hem de parlamentodaki temsil oranları artış gösterdi.

Amerikalı Kadınlar ve Politika Merkezi (CAWP) tarafından sunulan bilgiye göre önümüzdeki dönemde kongrede 131 kadın yer alacak. Bazı bölgelerde oy sayımları devam etmesine rağmen şimdiden 2019 yılındaki 127 koltuk rekorunun kırıldığı kesinleşti.

NY Times’tan Alisha Haridasani Gupta’nın aktardığına göre bunun dışında bir dizi ilk de gerçekleşti. Missouri eyaletinde tarihte ilk kez bir siyah kadın Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Washington eyaleti ise Kore-Amerika kökenli bir kadını seçti.

New Mexico’nun üç kişiden oluşan delegelerinin tamamı farklı renklerdeki kadınlardan oluştu. Ayrıca gene bu eyaletten seçilen bir kadın Senato’da Wyoming’i temsil edecek.

Cori Bush Missouri eyaletinden seçildi

‘Başarı olarak neyi sayıyoruz?’

CAWP’den araştırma direktörü Kelly Dittmar her ne kadar önemli başarılar elde edilse de kadınların hala olması gerekenden daha az temsil edildiğini söyledi.

“Başarı olarak neyi sayıyoruz?” diye soran Dittmar, bu soruya şu cevabı veriyor: “Eğer başarıyı genel temsille ölçerseniz, hala oldukça az.”

Kadınlar, hem Meclis hem de Senato’daki toplam 535 koltuğun dörtte birinden daha azına sahip. Cumhuriyetçilerden 31 kadın seçilirken, Demokratlardan ise 100 kadın seçilmiş durumda.

Marilyn Strickland Washington eyaletinden seçildi

Kongrede toplam 49 siyah kadın var

Rakamlar beyaz olmayan kadınlar için çok daha kötü görünüyor. Şu anda kongrede 49 siyah kadın var. Bunlardan üçü Cumhuriyetçi Parti’yi temsil ediyor: Florida’dan Maria Elvira Salazar, New Mexico’dan Yvette Herrell ve Washington’da yeniden seçilen Temsilci Jaime Herrera Beutler. Bu 49 kadından ise sadece dördü senatör.

2018 yılının ara seçimlerinde Cumhuriyetçiler’den yalnızca bir kadının seçilmesi parti içerisinde alarm zilleri çaldırmıştı. Bu sebeple parti bu yıl normalin çok daha üzerine kadın aday listesi oluşturdu.

Böylece parti Meclis için 227 Senato için ise 23 kadın aday göstererek tarihi bir rekor kırdı. Seçim sonucunda ise Meclis’e 23 kişi seçildi. Ve 13 tanesi daha önce aday gösterilmemişti.

Dittmar yaptığı açıklamada bu başarının yadsınamayacak kadar önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını söyleyen Dittmar açıklamasında “2018 döneminde yaşadıkları kayıpları büyük ölçüde telafi ediyorlar. Ancak partilerinde eşitliğe yaklaşmalarını gerçekten istiyorsak, her seçim döngüsünde onlar için en azından bu düzeyde kazanımlara ihtiyacımız var” dedi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.