DünyaHayvan HaklarıManşet

ABD eyaletindeki kurtların öldürülmesi için sunulan tasarı kabul edildi

0

ABD’nin kuzeybatısında yer alan Idaho eyaletinde milletvekilleri eyalete kurt nüfusunun yüzde 90’ını öldürme yetkisi veren bir tasarıyı onayladı.
Bölgedeki çiftçiler tarafından savunulan tasarı, önümüzdeki günlerde vali tarafından da imzalanırsa yasa haline gelecek.

Vali Brad Little yasayı destekleyip desteklemediğine dair herhangi bir açıklama yapmadı. Sözcüsü de imzayı bekleyen tasarılar hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Idaho Temsilciler Meclisi söz konusu tasarıyı 58’e karşı 11 oyla kabul etti. Kurtların koyun, sığır ve diğer çiftlik hayvanlarını yemesinden şikayet eden çiftçiler bu tasarı için uzun süredir baskı oluşturuyordu.

‘Çiftlikleri yok ediyor’

New York Times’ın aktardığına göre tasarıyı destekleyen Idaho Eyalet Senatörü Mark Harris kurtlar hakkında “Çiftlikleri ve vahşi yaşamı yok ediyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Idaho Fish ve Wildlife kurumu 2002 yılında 150 kurt için Kurt Koruma ve Yönetim planı oluşturmuştu. Harris, son sayımda kurt sayısının 10 katından daha fazla arttığını söyledi.

Yaban hayatı koruma grupları tepkili

Öte yandan yaban hayatı koruma grupları Vali’yi tasarıyı veto etmeye çağırdı. Western Watersheds Project üç koruma grubu adına yaptığı açıklamada, “Tasarı kurtları öldürmek için milyonlarca dolarlık kamu fonunu boşa harcayacak. Ayrıca kurtların yeniden nesli tükenmekte olan türler listesine girmesine neden olacak” ifadelerini kullandı.

Gri kurtlar, geçen yıl ABD İçişleri Bakanlığı tarafından Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası’ndan çıkarılmış ve nüfusunun artık koruma gerektirmeyecek kadar iyileştiği belirtilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.