DünyaKadınManşet

ABD de kürtaj yasağı da eylemler de yayılıyor

0

ABD’nin muhafazakâr eyaletlerinde peş peşe kürtajı fiilen yasaklayan yasalar kabul ediliyor. Son olarak Missouri’de hamileliğin sekizinci haftasından sonra kürtaj yaptırmak yasaklandı.

ABD’de Cumhuriyetçi üyelerin ağırlıkta olduğu muhafazakâr eyaletler, birbirinin peşi sıra tepki çeken kürtaj yasaklarını onaylıyor. Alabama ve Georgia’nın ardından bu halkaya eklenen Missouri’de de sekizinci haftadan sonra kürtaj yasaklandı. Ensest ve tecavüz, diğer eyaletlerde olduğu gibi Mssouire’de de istisna olarak kabul etmedi.

Yasa tasarısı, senatoya tanınan sürenin dolmasına saatler kala 10’a karşı 24 oyla kabul edildi.

Doktorlara 15 yıl hapis

Yasa ancak acil bir tıbbi durumda kürtaja izin verirken, kanunları ihlal ederek kürtaj yapan doktorlara da 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ancak kürtaj yaptıran kadınlar kapsam dışında tutuluyor.

Yasanın onaylanması için bir kez daha oylama yapılacak ve Vali Mike Parson’a sunulacak. Kürtaj yasağını destekleyen Cumhuriyetçi Parson’ın yasayı imzalamasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak yüksek mahkemenin reddetme ihtimali de var.  Parson, yasayla birlikte Missouri’nin ABD’nin ‘yaşamı en güçlü bir biçimde savunan’ eyaletlerinden olacağını savundu.

‘Kadınları utandırıyor’

Demokrat Senatör Jill Schupp ise ‘kadınları utandırıyor’ diye nitelediği yasaya tepki gösterdi. Schupp, kadınların hayatına ne yapıp ne yapamayacaklarını söyleyen bir yasayla müdahale edilemeyeceğini belirtti.

Amerikalı kadınlarsa, bunun bedenlerine müdahale olduğunu ve hak ihlali oluşturduğunu belirterek haftalardır sokaklarda eylem yapıyor. Çeşitli eyaletlerde sokağa çıkan kadınların ortak olarak kullandığı slogan ise; Rahmimden elini çek!

Alabama dışında Georgia, Kentucky, Mississippi ve Ohio’da da benzer kürtaj yasağı uygulanıyor. Ancak Alabama, yasanın içeriği bakımından ABD’deki örnek yasaların hepsinden öteye geçiyor.

‘Kalp Atışı Yasası’ olarak anılan yasa, fetüste kalp atışlarının duyulduğu andan itibaren kürtaj yapılmasını yasaklıyor. Ancak doktorlar ve insan hakları savunucuları, bebeklerin kalp atışlarının yaklaşık altıncı haftada duyulduğuna, kadınların hamile olduğunu ise biyolojik olarak yaklaşık dokuzuncu haftada fark edebildiğine dikkat çekerek yasanın kürtajı fiilen yasaklamak anlamına geldiğini vurguluyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.