DünyaManşet

ABD, Çin’de yapılacak Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’nı boykot etme kararı aldı

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD),  Çin’in Doğu Türkistan ve diğer bölgelerdeki insan hakları ihlalleri nedeniyle 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’na diplomatik boykot uygulanacaklarını duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Olimpiyatlara katılacak ABD’li atletlere ise tam destek vereceklerini, ancak onlara “evde tezahürat edeceklerini” kaydetti.

ABD, hiçbir diplomatik ve resmi temsilci göndermeyecek

Jen Psaki, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan’da sürdürdüğü soykırım ve insanlığa karşı suçlar ile diğer insan hakları ihlalleri nedeniyle Biden yönetimi Pekin’de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatlarına ve Paralimpik Oyunlarına, hiçbir diplomatik ve resmi temsilci göndermeyecek.”

Sincan’da yaşanan insan halkları ihlalleri ve zulme rağmen olimpiyatlara resmi temsilci göndermenin durumu olağan bir şey haline dönüştüreceğini ifade eden Psaki, bunu yapmayacaklarını ifade etti.

Biden, boykot sinyalini vermişti

ABD Başkanı Joe Biden da geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada, Çin’deki insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin’de düzenlenecek Olimpiyatların diplomatik olarak boykot edilebileceklerini ifade etmişti.

ABD’nin Pekin Olimpiyatları’nı diplomatik boykot uygulayacağı yönündeki açıklaması öncesinde konu medyaya yansımış ve Çin boykot iddialarına tepki göstermişti.

Biden yönetimi, Sincan bölgesinde Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini soykırım olarak nitelendiriyor.

Çin’e, Uygurları zorla “yeniden eğitim kampları”nda tutması, çocukları ailelerinden ayırması, fabrikalarda zorla çalıştırma, sistematik tecavüz ve işkence suçlamaları yöneltiliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.