ABD, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nden ayrılma kararı aldığını açıkladı.
Kararı, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley Dışişleri Bakanlığı’nda Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla birlikte düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Haley, İnsan Hakları Konseyi’nin “adına layık bir kuruluş olmadığını” savundu.
ABD’nin “gerekli reformlar yapıldığı” takdirde konseyde kalacağını bir yıl önce net biçimde söylediğini hatırlatan Haley, değişim çağrılarına kulak verilmediğinin açık olduğunu belirtti.
Haley, insan hakları ihlalleriyle suçlanan Çin, Küba ve Venezuela gibi ülkelerin konseye üyeliklerini eleştirdi. Haley ayrıca, konseyin İsrail’e karşı “kronik bir taraflılık” beslediğini kaydetti.
Haley, “ABD’nin yapmış olduğu taahhütler insan haklarını alay konusu yapan iki yüzlü ve kendi kendine hizmet eden bir organizasyonun parçası olmamıza izin vermiyor” diye konuştu.
Nikki Haley, reformdan geçmesi halinde ABD’nin konseye yeniden katılmaktan mutluluk duyacağını sözlerine ekledi.
BM: “Genel Sekreter ABD’nin İnsan Hakları Konseyi’nde kalmasını tercih ederdi”
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD’nin BM İnsan Hakları Konseyi’nden çekildiğini açıklamasının sonrasında kısa bir yazılı açıklama yaptı.
Sözcü Dujarric, yazılı açıklamasında, “Genel Sekreter, ABD’nin İnsan Hakları Konseyi’nde kalmasını fazlaca tercih ederdi. Birleşmiş Milletler’in insan hakları mimarisi, dünya çapında insan haklarının teşviki ve korunmasında çok önemli bir rol oynamaktadır” dedi.
BM İnsan Hakları Konseyi 2006 yılında kuruldu
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, BM İnsan Hakları Komisyonu’nun yerine 2006 yılında kuruldu.
BM çerçevesinde yeni kurulan konsey, insan hakları ihlallerinin sıkça yaşandığı ülkeleri de üyeliğe almasıyla eleştirildi.
2003 yılında yapılan seçimlerde Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Cezayir ve Yemen gibi ülkelerin üç yıllığına konsey üyeliğine seçilmesi küresel insan hakları organizasyonlarının şiddetli tepkisine yol açtı.
47 ülkenin üye olduğu konsey seçimleri her üç yılda bir yapılıyor. ABD 2009 yılında yapılan seçimlerde konsey üyeliğine seçilmişti.
Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde (ECOSOC) yapılan İnsan Hakları Konseyi üyelik seçimlerinde, Arnavutluk, Tunus, Fransa, Guyana, Japonya, Uganda, Yunanistan, Slovenya ve Şili yeni üyeliğe seçilmişti.
(VOA)