DünyaManşet

ABD Beşar Esad ve eşini yaptırım listesine aldı

0
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Şam’a yönelik yeni yaptırımların yürürlüğe girdiğini duyurdu. Suriye hükûmetine çok daha fazla yaptırım uygulanacağını öngördüklerini ifade eden Pampeo, yaptırım listesine alınan isimler arasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşinin de bulunduğunu açıkladı. 

ABD’nin “Sezar Suriye’deki Sivilleri Koruma Yasası” kapsamında Şam’a para akışını durdurmak amacıyla 39 kişi ve kuruma yaptırım uygulanacak. ABD Başkanı Donald Trump, kararı aralık ayında imzalamıştı.

Pompeo, “Yaptırımlar, Esad, Suriye halkına karşı yürüttüğü gereksiz ve acımasız savaşı durdurana kadar durmayacak” dedi. Reuters’ın aktardığına göre ABD, hükûmete uyguladığı finansal baskının Şam’ı Birleşmiş Milletler‘in anayasa müzakeresi masasına tekrar oturtmasını umuyor.

Amcasına da Fransa’da hapis cezası

Fransa’da para aklama suçlamasıyla yargılanan Esad’ın amcası Rıfat Esad’a ise dört yıl hapis cezası verildi. Fransız mahkemesi, Rıfat Esad’ın Fransa’daki tüm mal varlığının yanı sıra Londra’da bulunan 29 milyon euro değerindeki bir mülke de el konulmasına karar verdi.

Suriye devletinin parasıyla Fransa’da bir emlak imparatorluğu kurarak para aklamakla suçlanan Esad’ın avukatları, temyize gidileceğini söyledi.

Rıfat Esad, 1982’de Hama’daki Müslüman Kardeşler ayaklanmasını bastırma yöntemleri nedeniyle ‘Hama kasabı’ olarak anılıyordu. Hafız Esad’ın devlet başkanlığı döneminde başkan yardımcılığı yapan Rıfat Esad, 1984 yılında başarısız bir darbe girişimine kalkışmasının ardından Suriye’yi terk etmişti.  Ailenin İspanya’daki,  695 milyon euro değerinde 507 adet mülküne de İspanyol hükümeti el koymuştu. 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.