ManşetDünya

ABD Başkanı Biden: Rusya Ukrayna’ya saldırabilir

0

Görevinin birinci yılını dolduran Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ikinci kapsamlı basın toplantısını yaptı. Rusya‘nın Ukrayna’ya yönelik saldırı hazırlığı ile ilgili konuşan Başkan Biden “Putin, Ukrayna’ya saldırabilir” dedi.

ABD Başkanı’nın ikinci basın toplantısı bir saat 52 dakika sürdü ve 24 gazetecinin sorularını yanıtladı. Tüm soruları yanıtlayan Biden, iç ve dış politikaya yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Joe Biden’a sıklıkla yöneltilen soru olası Ukrayna krizi oldu. NATO üyesi ülkelerin Rusya saldırısının gerçekleşmesi durumda farklı yaklaşımları olduğu bir süredir tartışılıyordu. Biden bunu doğruladı:

“Rusya’nın olası saldırısına nasıl karşılık verileceği konusunda NATO müttefikleri arasında görüş farklılıklarımız var.”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edip etmeyeceği, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir görüşme planının olup olmadığı soruları üzerine Başkan Biden, “Görüşme bir olasılık” dedi. Soruyu, Putin’le daha önce yaptıkları görüşmeleri de aktararak şöyle yanıtladı:

“Tahminim yakın zamanda harekete geçecek, bir şey yapmak zorunda. Batı’yı, ABD’yi ve NATO’yu test edeceğini düşünüyor muyum? Evet, bence bunu yapacak. Bu yüzden çok ağar bir bedel ödeyeceğini ona söyledim. Ülkesi için bedeli çok ağır olacak. Büyük kayıplar verecek. Bu İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en önemli gelişme. Ukrayna sınırları dışına çıkabilir. Durumun kontrolden çıkabileceğinden endişeleniyorum. Saldırı düzenlediğinde aynı hızla karşılık vereceğiz. Küçük bir saldırı olursa o zaman ne yapacağımızı müttefiklerimizle konuşuruz.”

Başkan Biden’ın konuşma sırasında söylediği “Küçük bir saldırı olursa ne yapacağımızı konuşuruz” sözleri Ukrayna’da endişeye neden oldu. Beyaz Saray, kısa sürede bir açıklama yayımlayarak Rusya’nın Ukrayna’nın sınırlarını geçmesi halinde ‘misilleme ile karşılaşacaktır” bilgisini aktardı.

‘Her an saldırma planları olduğunu biliyoruz’

Ukrayna hükümetine destek için gittiği Kiev‘de açıklamalar yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ”Umarım diplomatik ve barışçıl bir yolda kalabiliriz. Ama sonuçta karar Başkan Putin’e ait” diyerek şöyle konuştu:

“Rusya, Ukrayna sınırına herhangi bir provokasyon ya da neden olmadığı halde asker sevkiyatına devam ediyor. Her an bir saldırı başlatma planları olduğunu olduğunu biliyoruz, bu da Başkan Putin’e Ukrayna’ya yönelik hızla agresif bir adım atma kapasitesi sağlıyor.”

Kiev’de Rusya’nın sınırda yaklaşık 100 bin askeri olduğu ve Ukrayna’yı işgale hazırlandığı iddia ediliyor.

Rusya ise gerilimden NATO’yu sorumlu tutuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.